Hogeschool van Utrecht
17 juni 2011
Onderzoeksproject Hogeschool Utrecht wint SIA RAAK publieksprijs 2011
Het project 'Goeie Snap van elkaar' van het lectoraat Participatie, Zorg en Ondersteuning van Hogeschool Utrecht (HU) heeft de publieksprijs gewonnen tijdens de eerste SIA RAAK Award uitreiking. De prijs is uitgereikt tijdens het congres van de Stichting Innovatie Alliantie (SIA). Dit project kreeg de meeste stemmen van het publiek bij dit congres en was daarmee favoriet bij de mensen in de zaal. Het project 'Goeie Snap van elkaar' wil de communicatie verbeteren tussen mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), hun mantelzorgers en de professionals. Het is afgrond in 2010 en stond onder leiding van docent Ellen Witteveen van Hogeschool Utrecht.
'Goeie Snap van elkaar' was één van de tien genomineerden voor de award. Ook het project Duurzame Ontwikkeling Woonwijken (DUW) van de HU was genomineerd, zij behaalden de tweede prijs in de uitreiking van de SIA RAAK Award. DUW draait om het ontwerp, het duurzaam ondernemen en produceren, mogelijke duurzame toepassingen in de wijken, de gevolgen van deze toepassing in de wijk (proces) en de ervaringen van de bewoners/bedrijven met duurzame technische innovaties of duurzame energie systemen. DUW heeft geleid tot veel aandacht voor het thema duurzaamheid, voor meer informatie www.duurzaam.hu.nl.
De HU werkt door middel van toegepast onderzoek aan versterking en innovatie van de beroepspraktijk. Toegepast onderzoek richt zich op bruikbare kennis en kennisintensieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Onderzoek aan de HU is altijd verbonden met het onderwijs: lectoren, studenten, onderzoekers en docenten werken samen, delen kennis, wisselen ervaringen uit en maken gebruik van elkaars expertise. RAAK staat voor: Regionale Aandacht en Actie voor Kenniscirculatie, een regeling die de kennisuitwisseling tussen hogescholen en het midden- en kleinbedrijf in regionale innovatieprogramma's wil verbeteren.
Over project 'Goeie Snap van elkaar'
Jaarlijks krijgen zo'n 100.000 Nederlanders te maken met Niet-aangeboren hersenletsel. Natuurlijk heeft hersenletsel veel gevolgen voor de betrokkene, maar ook voor zijn naaste omgeving. Men krijgt te maken met veel verschillende instellingen, zoals ziekenhuizen, revalidatiecentra en welzijnsorganisaties, maar ook met disciplines als artsen en maatschappelijk werk. Aan een goede communicatie tussen enerzijds professionals en anderzijds patiënten en hun familieleden schort het nogal eens.
De naam 'Goeie Snap van elkaar' is bedacht door iemand met hersenletsel, die daarmee probeerde de noodzaak van goede communicatie aan te geven. De cliënt heeft vanwege zijn hersenletsel vaak grote moeite om zijn wensen kenbaar te maken. Daarom neemt de mantelzorger (meestal de partner) deze rol op zich. Bij dit project draaide het om de communicatie tussen cliënt en mantelzorger enerzijds, en de professional anderzijds. Doel was te onderzoeken hoe deze communicatie er voor kan zorgen dat het leven van de cliënt en de mantelzorger weer vorm en inhoud kan krijgen. Belangrijk was de vraag: hoe kan de professional de trialoog zo optimaal mogelijk benutten (trialoog: dialoog tussen cliënten met hersenletsel, hun mantelzorger en de professional, red.)? Uit het onderzoeksproject bleek welke vaardigheden alle deelnemers aan die trialoog nodig hebben. Resultaten van het project zijn gepubliceerd in het boek: 'Communicatie bij hersenletsel. Begrijpen we elkaar?' Dit project heeft een vervol
g gekregen. Sinds 2010 wordt gewerkt aan het verbeteren van de positie van de mantelzorger en het steunende netwerk, zie www.hersenletselenmantelzorg.nl.
Over Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht (HU) is een kennisorganisatie die door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. De 3.200 medewerkers van de HU verzorgen hoger onderwijs voor 39.000 studenten via 68 bachelors en 24 masters. Promoverende docenten en excellente studenten verrichten toegepast onderzoek onder leiding van ruim 40 lectoren en geclusterd in 6 kenniscentra. Hogeschool Utrecht heeft vestigingen in Utrecht en Amersfoort.
Over De Stichting Innovatie Alliantie
RAAK wordt uitgevoerd door de Stichting Innovatie Alliantie (SIA). De stichting is opgericht om de kennisuitwisseling te verbeteren tussen de publieke sector en het mkb enerzijds en kennisinstellingen anderzijds. Aan de stichting nemen deel: MKB-Nederland, VNO-NCW, HBO-raad, TNO, Syntens en het Telematica Instituut. www.innovatie-alliantie.nl