Ingezonden persbericht
Tuin en Kunst Tiendaagse Groningen 2011
vrijdag 17 t/m zondag 26 juni 2011
Groningen opent haar tuindeuren
Vrijwel iedere Groninger weet het. Er is in Groningen op tuinengebied veel bijzonders te ontdekken: borgentuin, slingertuin, kloostertuin, hortus of moestuin, Groningen heeft het. En al eeuwenlang. Het ontwerp van de kloostertuin in Ter Apel dateert nog uit de middeleeuwen en de Prinsentuin in de stad Groningen dateert uit het stadhouderlijk tijdperk. En al die eeuwen wisten tuinen allerlei kunstenaars te inspireren. Als podium en als oord van bezinning.
Daarom opent Groningen van 17 t/m 26 juni 2011 haar tuindeuren voor iedereen die van tuinen, kunst en cultuur houdt. Aan het begin van de zomer, als de dagen het langst zijn, is er in de hele provincie Groningen een fantastisch evenement waar de prachtigste tuinen als podium voor allerlei kunst en cultuuruitingen zullen dienen. Bezoekers van dit evenement kunnen op talloze plekken in de provincie de rijke tuinentraditie proeven en tegelijkertijd van hedendaagse kunst en cultuur genieten. Vaak gratis, soms tegen een geringe betaling.
Een van de hoogtepunten van dit evenement is de expositie over de 'Dutch Wave'. Het werk van de drie Nederlandse tuinontwerpers Ton ter Linden, Henk Gerritsen en Piet
Oudolf en een aantal geestverwanten wordt buiten Nederland zó opmerkelijk gevonden dat het onder deze naam bekend staat. Het Londense Garden Museum heeft hierover eerder een expositie ingericht. Een bewerking van deze prachtige expositie komt naar Openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum en zal tijdens de Tuin & Kunst Tiendaagse te bewonderen zijn.
Tijdens de Tuin & Kunst Tiendaagse zal in hereboerderij de Vicarie in Midwolda ook een ander Gronings fenomeen worden tentoongesteld: 'Slingertuinen'. Tussen 1840 en 1930 heerste er grote welvaart bij de Groninger boeren. Naar Engels voorbeeld legden zij landschappelijke tuinen aan bij hun luxueuze boerderijen. Deze tuinen kenmerkten zich door hun slingerende paden, waardoor ze in de volksmond 'Slingertuinen' werden genoemd. Na de crisis in de dertiger jaren van de vorige eeuw zijn veel van deze unieke Groninger tuinen verloren gegaan, maar in de afgelopen jaren zijn gelukkig ook weer veel van deze tuinen in ere hersteld. Deze tentoonstelling geeft meer inzicht over de oorspronkelijke en herstelde Slingertuinen.
Tijdens de tien dagen van het evenement heeft iedere regio in Groningen een centrale plek die als startpunt dient voor talloze activiteiten. Dus bezoek aan het begin van de zomer één van deze locaties en ontdek vanaf daar de vele slingertuinen, geniet van
bloeiende rozen maar ook van allerlei kunstzinnige uitingen. Of bekijk een fraaie borg of boerderijtuin. Aansluiten bij één van de workshops, gegeven door kwekers, tuinontwerpers, kunstenaars en andere experts is natuurlijk ook mogelijk.
De website www.tuinen.groningen.nl wijst de weg naar de Tuin & Kunst Tiendaagse Groningen 2011.