Mobiel internetten in het buitenland: schokkende prijsverschillen


AMSTERDAM, 20110620 -- Buiten Nederland even je mail checken of op NU.nl het laatste nieuws bekijken? Computertijdschrift PCM concludeert dat de kosten voor mobiel internetten vanuit het buitenland behoorlijk hoog zijn en dat de prijzen per aanbieder aanzienlijk verschillen. Maar er zijn handige trucs waarmee je wel voordelig kunt internetten op je vakantieadres.

Wie op zoek gaat bij de providers naar informatie over mobiel internetten buiten Nederland, krijgt te maken met steeds wisselende aanbiedingen, kleine lettertjes en verwarrende tariefstructuren. Qua  toegankelijkheid en duidelijkheid van prijsinformatie scoren praktisch alle websites van de  telecombedrijven dus een dikke onvoldoende. PCM onderzocht voor de 15 populairste vakantielanden  de tarieven voor dataverkeer, en bracht ze van de vijf grootste Nederlandse telecomaanbieders  (Hi, KPN, Telfort, T-Mobile en Vodafone) overzichtelijk in kaart.

De belangrijkste conclusie luidt: goed vergelijken levert geld op. Er zijn heel wat opmerkelijke  prijsverschillen tussen de vijf grote aanbieders. In Spanje betaalt een klant bij T-Mobile met een  BlackBerry een bedrag van 8,93 euro per MB. Kiest hij bij Hi voor het Vakantietarief, dan betaalt hij  een bedrag van 1,75 euro per MB.

Natuurlijk zijn er addertjes onder het gras: met de aanvullende dienst ‘KPN Op Reis’ geactiveerd  heeft elk telefoongesprek een starttarief van 75 cent. Vodafone hanteert eenzelfde constructie:  met een geactiveerde ‘Vodafone PassPort’ geldt een lagere dataprijs in het buitenland, maar betaal  je wel 79 cent starttarief voor een telefoongesprek!

Geld besparen kan met een mifi: deze mobiele router biedt (in combinatie met een lokale simkaart  met datategoed) overal toegang tot internet. Verder staan in het PCM-artikel een aantal voorbeelden  van goedkope aanbieders. Zo kost bij het Duitse Alditalk een simkaart 7,99 euro waarmee je één maand onbeperkt op je smartphone kunt internetten, ongeacht locatie/tijd/duur. PCM roept alle lezers op hun  ervaringen met lokale simkaarten te delen op de site www.PCMweb.nl.