AEGON
Populaire pensioenadviseur is MKB 75 euro per uur waard

16 juni 2011 - De assurantietussenpersoon geniet voor het MKB nog altijd de voorkeur als pensioenadviseur, maar voor zijn diensten mag hij slechts 75 euro per uur in rekening brengen. In 2009 was het Midden- en Kleinbedrijf nog bereid een gemiddeld uurtarief van 94 euro te betalen voor pensioenadvies. Maar op basis van de marktgegevens over 2010 vinden werkgevers een gemiddeld uurtarief van 75 euro 'passend' en 'een reële beloning'.

De daling in de beoogde uurtarieven is opmerkelijk, nu de Wet Financieel Toezicht met ingang van 2013 hogere eisen stelt aan de vakkundigheid en deskundigheid van assurantietussenpersonen en intermediairs. De Autoriteit Financiële Markten gaat uit van advisering op hbo-niveau. Directeur Nico Dekker van AEGON Intermediair zegt daarover: "Hier hebben we nog wel wat te doen, want het is evident dat je voor een uurtarief van 75 euro niet kunt adviseren. Ook in vergelijking met overige zakelijke advisering is dit tarief aan de lage kant."

Hoger opgeleid

Twee derde van de pensioencontracten bij verzekeraars wordt nu nog afgesloten via een assurantietussenpersoon, van wie velen in verband met de WFT-eisen zullen stoppen met pensioenadvisering. Die rol wordt in 2013 overgenomen door intermediairs met een speciale vergunning.

Bijna de helft (47 procent) van de bedrijven die via een pensioenverzekeraar contracten afsluit, heeft vertrouwen in een assurantiepersoon als zijn voornaamste adviseur. Accountants of boekhouders komen met 29 procent op de tweede plaats. Daarna komt een actuarieel adviseur of accountant (21 procent).

De gegevens zijn afkomstig uit marktonderzoek van AEGON, uitgevoerd door Intomart GfK. De uitkomsten werden gepresenteerd tijdens de AEGON Masterclass Pensioenen in Woerden, bestemd voor de 25 grootste verzekeringsmakelaars en intermediairs van Nederland. Tijdens deze toekomstverkenning van de pensioenmarkt bleek dat het MKB klaar is voor pensioenadvisering op feebasis.

Aansluiting houden

Een kwart van de bedrijven geeft aan uitsluitend gebruik te maken van feeadvisering. De helft van de ondervraagde bedrijven zegt een sterke (19%) tot lichte (30%) voorkeur te hebben voor feeadvisering. 46 procent heeft geen duidelijke voorkeur en is neutraal. Nog maar vier procent van de bedrijven zegt te willen blijven werken op provisiebasis.

Provisie blijkt hiermee definitief op zijn retour. Nico Dekker: "Een fee wint het richting 2013 in de ogen van de werkgevers van provisie. Dat beloningsmodel is voor intermediairs dus per direct de weg om te bewandelen om de aansluiting met bedrijven te houden. Mijn advies is dus om niet te wachten op het provisieverbod en nu al de slag te maken naar feebeloning."