Nieuw-Vlaamse Alliantie


» Betere bescherming voor cultureel werelderfgoed

Betere bescherming voor cultureel werelderfgoed

klok 16 juni 2011

De Senaat heeft vandaag unaniem een resolutie van senator Patrick De Groote (N-VA) goedgekeurd, die een grotere juridische bescherming moet bieden aan cultureel werelderfgoed tegen oorlogsvernietiging door de burgerlijke en militaire verantwoordelijken voor het Internationaal Strafhof te brengen.

In oorlogstijden worden musea en monumenten soms doelbewust vernietigd om de identiteit, de cultuur en de geschiedenis van de beschaving van de tegenstanders uit te wissen. De opzettelijke vernietiging van de Mostarbrug in november 1993 en de bombardementen op de oude stad van Dubrovnik in 1991 zijn enkele recente Europese voorbeelden.

De oorlogsconventies van Genève van 1949 en het Unesco-verdrag van Den Haag inzake de bescherming van culturele goederen van 1954 moesten culturele eigendommen beschermen tegen vernietiging zonder militair noodzaak. Maar omdat er geen duidelijkheid bestond over wat `militaire noodzaak' nu precies inhield, werd er in 1977 een tweede protocol toegevoegd aan de Geneefse conventies en in 1999 een tweede protocol aan het Haagse Unesco-verdrag, die zowel de militaire noodzaak als de verantwoordelijkheden van militaire en burgerlijke bevelvoerders beter definiëren.

Deze protocollen zijn echter, in tegenstelling tot de oorlogsconventies van Genève, nog niet universeel aanvaard. Bovendien stelt het tweede protocol van 1999 bij het Haagse Unesco-verdrag dat de oorlogsvoerende partijen er slechts aan gehouden zijn als alle oorlogsvoerende partijen het verdrag hebben geratificeerd of aangenomen. Wanneer één partij deze niet heeft getekend, is de verdragsvoerende partij er slechts aan gehouden zolang de niet-verdragsvoerende tegenpartij deze niet schendt. De universaliteit van dit protocol is dus van wezenlijk belang voor de effectieve bescherming van ons cultureel werelderfgoed.

Met zijn resolutie roept senator Patrick De Groote de regering op om in haar buitenlands beleid een campagne te voeren bij haar buitenlandse partners voor de ratificatie of het aannemen van beide protocollen. België is goed geplaatst om een voortrekkersrol te spelen, want bij de ratificatie van het tweede protocol van 1999 bij het Haagse Unesco-verdrag heeft ze een verklaring laten opnemen dat het Belgische recht de vernietiging van cultureel erfgoed ten allen tijden juridisch zal vervolgen, ook als de oorlogsvoerende tegenpartij er zich niet aan houdt. Auteur(s): Patrick De Groote, Senator Contactinfo:

Valerie Van Peel, Communicatieverantwoordelijke Senaatsfractie N-VA E-post: valerie vanpeel n-va be