Ross McLennan benoemd tot CEO Brains Unlimited BV
Dr. Ross Mc Lennan, een life sciences professional afkomstig uit Schotland, is tot CEO van Brains Unlimited BV benoemd. McLennan krijgt hiermee de dagelijkse leiding over dit prestigieuze megaproject. Brains Unlimited is een nieuw te ontwikkelen platform voor neuro-imaging met drie fMRI-scanners met ultrahoge magneetvelden van 3.0, 7.0 en 9.4 Tesla. Het unieke magneetveld van maar liefst 9.4 Tesla maakt onderzoek mogelijk zoals dat tot nu toe nog slechts wordt uitgevoerd op twee andere plaatsen in de wereld.
De nieuwe CEO heeft aanzienlijke internationale ervaring in het opzetten van succesvolle teams en ondernemingen, met name klinisch-academische onderzoeksgroepen. Zo speelde McLennan een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Scottish Academic Health Sciences Collaboration. Hij was daar als Collaboration Co-ordinator verantwoordelijk voor het opbouwen van netwerken en het faciliteren van de ontwikkeling van strategische samenwerkingsverbanden met grote farmaceutische en biotechnische onderzoeksorganisaties.
Daarvoor was hij Research Manager van de University of Manchester, waar hij als lid van het Senior Management Team het Wolfson Molecular Imaging Center mee opbouwde, dat nu bekend staat als een internationaal vooraanstaand onderzoeksinstituut. Met zijn staat van dienst is McLennan een veelgevraagd spreker op internationale conferenties. Onlangs leverde hij een redactionale bijdrage getiteld 'Perfect Partnering: Tactics for growth in Translational Medicine' aan de European Biotechnology Review.
Mc Lennan wil zich richten op de samenwerking tussen de lokale onderzoeks- en bedrijfswereld om van Brains Unlimited BV een succesvol project te maken binnen de Maastricht Health Campus: "Ik kijk er erg naar uit om deel uit te maken van het team dat is opgezet. De academische prestaties binnen dit onderzoeksveld zijn in Maastricht van uitmuntende kwaliteit en wereldberoemd".
Met Brains Unlimited, onderdeel van de Maastricht Health Campus, wordt een nieuw platform voor neuro-imaging neergezet dat door wetenschappers en bedrijfsleven gebruikt kan worden om meer te weten te komen over veel voorkomende ziektes als Alzheimer, Parkinson, epilepsie, schizofrenie en MS, en meer inzicht te verwerven in de ontwikkeling van menselijk gedrag. Naast onderzoeksprojecten worden ook nieuwe beroepsgerichte fulltime en parttime masteropleidingen ontwikkeld op het gebied van neurofysica en neuro-imaging.
De drie fMRI-scanners met ultrahoge magneetvelden van respectievelijk 3.0, 7.0 en 9.4 Tesla worden geplaatst in een geïntegreerd scannerlab dat speciaal hiervoor wordt gebouwd op de Maastricht Health Campus. Daarnaast komt er ook huisvesting voor spin-off bedrijven (de Neuropartner Incubator) en nieuwbouw voor de Faculty of Psychology and Neuroscience. Naar verwachting zal de bouw starten in juli 2011. De scanners worden gefaseerd in gebruik genomen in de loop van 2012 en 2013.
Maastricht University