Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 16 juni 2011
Voorstel voor basisrichting voor de Structuurvisie Amersfoort 2030
Amersfoort wil de ambitie waarmaken om een vitale en duurzame stad te zijn met een centrumfunctie voor de regio. Daarvoor moet letterlijk ruimte worden vrijgemaakt. In de basisrichting voor de Structuurvisie Amersfoort 2030 doet het college voorstellen aan de gemeenteraad om zich uit te spreken over de richting waarin de stad zich zou moeten ontwikkelen. Initiatieven uit de stad worden daar in de toekomst aan getoetst.
De basisrichting voor de structuurvisie is tot stand gekomen in samenspraak met de brede participatiegroep en is gebaseerd op de ambities die de raad eerder vaststelde in De Koers. Die richting bestaat uit de stedelijke opgaven die Amersfoort heeft: het versterken van groene verbindingen in de stad en met het buitengebied; het verbeteren van de bereikbaarheid voor openbaar vervoer, fiets en auto in samenhang met de verbetering van de openbare ruimte; meer (regionale) voorzieningen en stedelijke woon- en werkmilieus in en rondom het Stadshart; intensiveren van de stedelijke knooppunten (meer woningen en werkgelegenheid rondom de stations) en behouden van de karakteristiek van de verschillende Amersfoortse wijken en werklocaties.
Horizon
"De Structuurvisie mondt uit in een stip aan de horizon: een beeld van de ruimtelijke toekomst van onze stad. Allerlei initiatieven uit de stad toetsen we in de toekomst aan de gewenste richting. De Structuurvisie Amersfoort 2030 is daarmee een ontwerpopgave voor iedereen die wil meebouwen aan het Amersfoort van 2030", zegt wethouder Mirjam Barendregt (ruimtelijke ontwikkeling). "Het is zaak de sterke structuurbepalende elementen in onze stad te benutten en verder te versterken, zoals het spoor, de Eem en het groen in en om de stad. Met die wetenschap en de ambities uit De Koers is gewerkt en ligt er nu de basisrichting voor de structuurvisie". Op 28 juni wordt de gemeenteraad gevraagd zijn mening over deze basisrichting te geven. Op 21 juni is er een informatiebijeenkomst voor de raad.
Combinatie
De voorgestelde richting biedt bijvoorbeeld meer ruimte voor een combinatie van wonen en werken langs de Eem, het verbinden van de grote groengebieden in de stad met het buitengebied zoals Park Randenbroek met Heiligenberg en De Schammer, nieuwe treinstations bij de Koppel, de Hoef en misschien ook één bij het Dierenpark, voor meer sociaal veilige en aantrekkelijke fietsroutes in de stad en naar buiten, voor voorzieningen en woningen in en rondom het Stadshart (Wagenwerkplaats, De Zonnehof, de Kop van Isselt) en meer functiemenging van wonen en werken in wijken.
Relatie met andere visies
Bouwstenen voor de te maken Structuurvisie Amersfoort 2030 zijn bijvoorbeeld de Woonvisie, de Visie Werklocaties en het Verkeer en Vervoerplan. Vanuit die visies is er een vraag om de nodige ruimte in de stad. Ze zijn daarom onlosmakelijk verbonden met de op te stellen structuurvisie. De structuurvisie is straks vooral bedoeld als ontwikkelings- en toetsingskader.
Strategie bij de basisrichting
De gemeenteraad geeft op 28 juni dus zijn mening over de basisrichting. Tevens wordt de mening van de raadsleden gevraagd of zij kunnen onderschrijven dat bij de realisatie van de structuurvisie enerzijds de nadruk wordt gelegd op faciliteren, stimuleren en 'verleiden' van initiatieven van derden die passen bij de structuurvisie en anderzijds ongewenste initiatieven worden afgeremd. Deze manier van werken is nodig omdat er de komende jaren minder geld is om als gemeente zelf initiatieven te ontplooien én omdat we de kracht van bewoners en ondernemers meer willen benutten.
Stadsbrede participatie
De peiling in de gemeenteraad vormt de basis voor de volgende fase van de structuurvisie. In deze volgende fase is het de bedoeling dat naast de participatiegroep tevens de rest van de stad wordt betrokken. Mogelijk dat ook weer samenwerking wordt gezocht met het Architectuurcentrum om de vakwereld bij de structuurvisie te betrekken. Met de buurgemeenten en de provincie wordt afzonderlijk gesproken. Na deze stadsbrede participatie zal de Structuurvisie Amersfoort 2030 worden afgerond en ter vaststelling aan de gemeenteraad worden aangeboden.
Noot voor de redactie,
Gemeente Amersfoort