D66

donderdag 16 juni 2011

Nieuwe aanpak wachtlijst sociale huur loont!

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil de lange wachtlijsten voor sociale huurhuizen aanpakken door sociale huurders voortaan een `doorstroomcontract' te laten ondertekenen. Zo wordt het scheefwonen tegengegaan. Minister Donner (Binnenlandse Zaken) neemt de nota Aanpak Wachtlijst Sociale Huur van de sociaal-liberaal mee in zijn woonvisie. PvdA, CDA en GroenLinks staan open voor het voorstel van Verhoeven.

Inkomenstoets

Het plan is dat sociale huurders vooraf in het aanvullende contract uitspreken dat ze hun sociale huurwoning verlaten als zij wonen in een gemeente met een wachtlijst van meer dan 2 jaar en ze tegelijk boven een inkomen van boven de 33.614 uitkomen. De grens die door Brussel is gesteld aan subsidiering van sociale huurwoningen door corporaties.

Doorstromen

Bij voorkeur stromen sociale huurders door naar een particulier huur- of koophuis. Om plaats te maken voor degenen die echt behoefte hebben aan een (gesubsidieerde) sociale huurwoning. Als dit vanwege de lokale woningkrapte niet kan, krijgen de scheefwoners de mogelijkheid om te blijven zitten. Maar dan wel door geleidelijk de werkelijke waarde van de woning (marktconforme huur op basis van WOZ waarde) te gaan betalen.

Lange wachttijden

Verhoeven: `Omdat de minister moeite heeft de woningmarkt in beweging te krijgen helpen wij hem een handje. Ik ben blij dat hij het voorstel meeneemt. Zo pak je het scheefwonen aan en nemen de wachtlijsten af."

En dat is nodig: In Arnhem moet men gemiddeld 10,5 jaar wachten op een corporatiewoning. In Amsterdam bedraagt de wachttijd ruim 7 jaar en in Utrecht 6,5 jaar. De wachttijd in kleinere steden als Groningen en Breda kan oplopen tot 5 jaar.

Campuscontract

Het doorstroomcontract, onderdeel van het huurcontract, is een afgeleide van het campuscontract voor studenten. Om te zorgen dat er voldoende studentenhuisvesting blijft moeten afgestudeerde studenten plaats maken voor nieuwe studenten.

Lees hier de Aanpak Wachtlijst Sociale Huur.