Gemeente Noordenveld

vrijwilligers Vluchtelingenwerk

Wethouder bezoekt vrijwilligers Vluchtelingenwerk

Gepubliceerd op: 14 juni 2011

Op donderdag 16 juni brengt wethouder Gerrit Alssema, portefeuillehouder vluchtelingen en minderheden, een werkbezoek aan de werkgroep Vluchtelingenwerk Noordenveld.
Wethouder Gerrit Alssema: "Elk half jaar moeten alle Nederlandse gemeenten een bepaald aantal vluchtelingen met een verblijfsvergunning huisvesten. Dit staat in de Huisvestingswet. Het gaat dan om statushouders, mensen die hier dus mogen blijven. Het aantal te huisvesten personen is gebaseerd op het aantal inwoners van een gemeente. Het is nog steeds lastig om deze taakstelling te halen. Een belangrijke reden voor onze achterstand is, dat statushouders liever niet in plattelandsgebieden wonen omdat hun voorkeur ligt bij een andere woonplaats."

Regionale samenwerking

Op dit moment is op initiatief van de provincie een regionale samenwerking gestart in Drenthe. In onze regio werken wij samen met de gemeenten Aa en Hunze, Midden-Drenthe en Tynaarlo, de provincie, COA, Vluchtelingen Werk Noord Nederland en Taskforce Thuisgeven.

Een woning en dan?

Alssema: "Als een vluchteling een woning krijgt toegewezen, treedt er een heel netwerk in werking. De vrijwilligers van de werkgroep Vluchtelingenwerk Noordenveld staan klaar om deze vluchteling de helpende hand te bieden. Dat heb ik weer eens met eigen ogen kunnen aanschouwen."

Werkgroep Vluchtelingenwerk Noordenveld

De Werkgroep Vluchtelingenwerk Noordenveld is onderdeel van VluchtelingenWerk NoordNederland. Marjan Hoekstra van de locatie Noordenveld vertelt: "Ons doel is vluchtelingen wegwijs maken in de Nederlandse samenleving, in Noordenveld in het bijzonder en hen begeleiden naar zelfredzaamheid. Stel, u bent gevlucht en komt in een land terecht waarvan u de taal niet spreekt, de gewoontes niet kent, geen familie in de buurt heeft....en u krijgt een woning in Noordenveld toegewezen? Dan is het toch bijzonder prettig als er mensen zijn die je wegwijs maken in deze meestal totaal andere omgeving?"

Veelzijdige vrijwilligers

"Onze werkgroep bestaat momenteel uit 16 vrijwilligers, waarvan er 12 actief zijn als huisbegeleider (in koppels van twee). Twee vrijwilligers houden een middag per week spreekuur in gebouw Vasalis aan de Rietdekker in Roden. Een paar vrijwilligers zijn bereid om kleine klusjes in huis te doen; zo mogelijk samen met de vluchteling. Ons team wordt een aantal uren in de week ondersteund door een betaalde coördinator", aldus Marjan.

Vrijwilligers gezocht

Zij vervolgt: "Onze begeleiding start meteen nadat het huurcontract is ondertekend. Wij ondersteunen de vluchteling bij de inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie, gaan mee naar de ISD voor het aanvragen van een uitkering, helpen bij de aankoop van de gehele inrichting, nemen contact op met een huisarts en tandarts, zorgen bij gezinnen met kinderen voor een passende school en zijn - zo nodig aanwezig - bij de kennismakingsgesprekken. Er is dus een hoop te doen, en we kunnen nog best wat vrijwilligers gebruiken!"

Spreekuur

Het aanvragen van een digiD; de huurtoeslag, zorgtoeslag, kindertoeslag; ziektekostenverzekering, en wat er verder nog aangevraagd moet worden, gebeurt op het wekelijkse spreekuur. Ook in het omgaan met de papieren spelen de huisbegeleiders een cruciale rol: zij nemen de post met de vluchteling door, wijzen op afspraken en helpen om de administratie op orde te houden; kortom zij helpen bij alles waar de vluchteling hulp bij nodig heeft.

Pamperen? Nee, daar doen wij niet aan!

"De eerste maanden is er zeer intensief contact tussen de vluchteling en huisbegeleiders; na verloop van tijd wordt dat contact eens per week. Pamperen? Nee, daar doen wij niet aan. Onze hulp is er op gericht dat de vluchteling zo snel mogelijk zelf het initiatief neemt en zelfstandig kan functioneren in de maatschappij. Dat gaat bij de een sneller dan bij de ander en daar passen wij onze begeleiding ook op aan", aldus Marjan.

Ook vrijwilliger worden? meld je aan!

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Dat kan bij de contactpersoon van de locatie Noordenveld, Marjan Hoekstra, tel. (050) 501 40 13; email: mahoekstra@vwnn.nl