Ingezonden persbericht


Persbericht

Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Gelderland en de Stadsregio Arnhem Nijmegen

6 juni 2011

Rijden op Groengas wordt aantrekkelijk alternatief

Het wordt de komende jaren in de regio Arnhem Nijmegen steeds makkelijker om Groengas te rijden. Daar zetten de Stadsregio Arnhem Nijmegen en de Provincie Gelderland op in. Met het project 'Rijden op Groengas' maken de overheden zich sterk voor 8 tankstations en minimaal 1.600 auto's die op Groengas rijden.

Op 15 en 17 juni vinden vier workshops plaats. De overheden praten dan met autodealers, auto-importeurs en leasemaatschappijen, eigenaars van tankstations en wagenparkbeheerders. Doel van de gesprekken is om draagvlak voor de plannen te krijgen, en succesfactoren en belemmeringen in kaart te brengen. De bedrijven ontvangen hiervoor rechtstreeks een persoonlijke uitnodiging.

Vaststellen wat werkt
De workshops zijn het begin van het project 'Rijden op Groengas in de Stadsregio Arnhem Nijmegen'. Doel van het project is een toename van het aantal Groengas voertuigen in de regio van 100 nu naar minimaal 1.600 voertuigen in 2014. Bovendien moet het aantal vulpunten stijgen van 2 nu, namelijk in Nijmegen (op industrieterrein Bijsterhuizen) en in Arnhem (aan de Pleijroute nabij het Velperbroekcircuit), naar 8 vulpunten verspreid over de regio. Mede op basis van de informatie uit de workshops stellen de overheden vast met welke maatregelen en acties ze het rijden op Groengas het beste kunnen stimuleren.

Subsidie voor rijden op Groengas
De timing van de bijeenkomsten is goed, want het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat het rijden op Groengas vanaf 1 juli subsidiëren. Bedrijven kunnen dan subsidie aanvragen voor de aanschaf van minimaal drie auto's op Groengas. De subsidie wordt verstrekt in het kader van het subsidieprogramma 'Proeftuinen duurzame mobiliteit: rijden op biogas' en bedraagt 3.000 euro per voertuig. De Provincie Gelderland komt later dit jaar met een subsidieregeling. De bijeenkomsten op 15 en 17 juni zijn mede bedoeld om geïnteresseerde bedrijven over de subsidieregelingen te informeren.

Goed voor milieu en portemonnee
Rijden op Groengas is goed voor de portemonnee, voor de luchtkwaliteit en voor het klimaat. Het is een goed alternatief voor de steeds schaarser wordende olie en gas uit verre en onstabiele regio's. Groengas is bovendien de schoonste brandstof die nu beschikbaar is. Groengas wordt gemaakt uit afvalstromen als Groente, Fruit en Tuinafval (GFT), rioolslib of dierlijke mest. Groengas is geen fossiele brandstof (zoals bijvoorbeeld aardgas) want het is gemaakt van biologisch materiaal. Behalve dat er bij de verbranding van Groengas weinig schadelijke uitlaatgassen vrijkomen, is de netto CO2-uitstoot ook nog eens verwaarloosbaar.

Niet of-of maar en-en
Binnen de stadsregio wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling en inzet van duurzame brandstoffen en technieken. Elke techniek kent zijn eigen toepassing. Elektrisch rijden is handig voor licht vervoer en korte afstanden en is, mits de stroom duurzaam wordt opgewekt, heel zuinig en schoon. Zwaardere voertuigen gaan in de toekomst mogelijk op waterstof rijden, maar dat heeft nog ontwikkeltijd nodig. Groengas daarentegen is nu al beschikbaar en biedt bovendien (economische) kansen voor productie en gebruik in de eigen regio.