Ingezonden persbericht


Bericht onleesbaar? Klik hier. PERSBERICHT

15 juni 2011

Leerlingen Pallas Athene College maken kennis met de agrarische sector

Een mooie Maatschappelijke Stage bij de boer
Edese school kiest voor een groene maatschappelijke stage

Aan het eind van het schooljaar krijgen de leerlingen van het Pallas Athene College in Ede de mogelijkheid om hun Maatschappelijke Stage te vervullen. Vier van hen gaan drie dagen aan de slag op twee verschillende agrarische bedrijven. Niet alleen om te werken maar ook om kennis te maken met het leven op een boerderij. Zo vervullen de leerlingen op het Zorglandgoed De Hoge Born hun Maatschappelijke stage samen met mensen met een zorgvraag onder begeleiding van een vrijwilliger. Op het biologisch Proef- en Leerbedrijf Droevendaal leren de leerlingen van alles over het wetenschappelijke van de landbouw. Door de samenwerking tussen Projecten LTO Noord en Stichting De Medewerker hebben leerlingen een mooie kans om meer te ontdekken over de landbouw.

In de laatste week van juni gaan leerlingen van het Pallas Athene College op maatschappelijke stage. In plaats van het volgen van lessen gaan zij vrijwilligerswerk doen. Een aantal leerlingen werkt dan bij agrarische ondernemers. Op de eerste dag, 21 juni, zijn de leerlingen te gast op Zorglandgoed De Hoge Born in Wageningen. Op dit agrarisch bedrijf zijn zorg en landbouw gecombineerd. In de boerderijwinkel zijn producten te koop van eigen land. Tijdens de Maatschappelijke Stage maken de leerlingen kennis met het bedrijf en de taken die door vrijwilligers worden vervuld. Zonder deze vrijwilligers kan De Hoge Born niet de maatschappelijke functie vervullen die zij nu heeft. De leerlingen stellen onder begeleiding hun eigen programma samen. Zo doen zij dit ook voor de achtereenvolgende tweede en derde dag. Op de tweede dag, 22 juni, zijn de leerlingen op bezoek bij het biologisch Proef- en Leerbedrijf Droevendaal in Wageningen. Op Droevendaal worden de faciliteiten geboden voor onderzoek en onderwijs op het gebied van de biologische productieketen. Samen met een begeleider gaan de leerlingen aan de slag op het bedrijf. De laatste dag van hun Maatschappelijke Stage, 23 juni, mogen de leerlingen kiezen bij welke boerderij zij nog een dag stage lopen. Hun ervaringen presenteren zij aan de ontvangende bedrijven. Met foto's, teksten en misschien wel filmpjes laten zij hun begeleiders hun Maatschappelijke Stage meebeleven.

Maatschappelijke Stage in het Groen
Vanaf september 2011 is de Maatschappelijke Stage (MaS) verplicht voor middelbare scholieren. Zij moeten tijdens hun middelbare schoolcarrière 30 uur vrijwilligerswerk doen bij maatschappelijke organisaties. Het Pallas Athene College in Ede kiest voor de invulling van de MaS voor samenwerking met de stagemakelaar van Stichting De Medewerker, het centrum voor vrijwillige inzet in Ede. Eén van de mogelijkheden voor de leerlingen is om kennis te maken met de agrarische sector. Met het werken bij agrarische bedrijven waar vaak vrijwilligers diverse activiteiten verrichten, leren de leerlingen wat het betekent om vrijwillig, dus zonder betaling, je in te zetten voor een ander. Ook leren de leerlingen op deze bijzondere manier de landbouwsector beter kennen.

(