Oxfam Novib doet internationaal opinie-onderzoek naar voedsel
Den Haag, 15 juni. Over de hele wereld veranderen mensen hun eetpatroon
vanwege de stijgende kosten van voedsel, zo blijkt uit wereldwijd
opinie-onderzoek in opdracht van Oxfam. Van de ondervraagden zegt 66
procent dat zij stijgende voedselprijzen als één van hun grootste
zorgen zien. Het onafhankelijke onderzoek is in 17 landen over de hele
wereld uitgevoerd, onder meer in: Nederland, Brazilië, Ghana,
Guatemala, India, Kenia, Filippijnen, Spanje, Tanzania,
Groot-Brittannië en de VS. Hieruit blijkt dat:
* De stijgende kosten van voedsel is met voorsprong de grootste zorg.
66 procent van de ondervraagden over de hele wereld meldde het als
een van de grootste zorgen.
* 55 procent van de ondervraagden zeiden dat zij nu niet hetzelfde
eten als twee jaar geleden. 20 procent zei dat hun eetpatroon is
veranderd omdat eten te duur wordt.
* In arme landen was de beschikbaarheid van voedsel veruit de
grootste zorg: In Kenia 57 van de ondervraagden en in Tanzania 45
procent.
* Een vijfde van de onderzochte mensen in ontwikkelingslanden, zoals
Pakistan, Kenia, Ghana, Mexico, India en Guatemala zei dat zij
soms, zelden of nooit genoeg te eten krijgen, vergeleken met 6
procent in ontwikkelde landen zoals Groot-Brittannië, Australië en
de VS. In Tanzania en Kenia zei maar liefst 21 procent van de
ondervraagden dat zijn zelden of nooit genoeg te eten hebben.
* Stijgende olie- en transportkosten en de gevolgen van extreem en
wispelturig weer werden het vaakst genoemd als hoofdfactoren, die
de voedseltoevoer treffen, gevolgd door overheidsbeleid en het
optreden van grote ondernemingen.
Tom van der Lee, directeur campagnes van Oxfam Novib: `Wat we eten
verandert snel, en voor veel te veel mensen wordt het slechter. Grote
aantallen mensen, vooral in de armste landen, snijden in de hoeveelheid
en kwaliteit van het voedsel dat zij eten, vanwege stijgende
voedselprijzen. Ons voedselsysteem is failliet. Wat nodig is is rust op
de goederenmarkten, duidelijke klimaatovereenkomsten en steun aan
kleine boeren in de arme landen.'
Uit het onderzoek blijkt verder dat 83% van de Nederlanders iedere dag
voldoende eten op tafel heeft. In Tanzania geldt dat maar voor 25 % van
de respondenten. 53% van de Nederlanders maakt zich zorgen over de
prijs van voedsel. Op de vraag waarom bepaald voedsel niet langer meer
gegeten wordt, geeft 30 % van de Nederlanders het antwoord dat het te
duur is geworden. In Kenia kiest bijna 80% voor ditzelfde antwoord.
Pasta is het favoriete voedsel van de Nederlander, gevolgd door Chinees
eten en pizza.
Het wereldwijde opinie onderzoek onder ruim 1.600 mensen toont ook aan
dat de voorkeur voor Westers voedsel de eetpatronen wereldwijd
beïnvloedt. Pizza, pasta en kip staan in de meeste landen bovenaan de
lijst favoriete etenswaren. De enige uitzondering zijn de armste
Afrikaanse landen, waar traditionele etenswaren, zoals maïs, nog steeds
de dagelijkse kost zijn.
Dit onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van de internationale
GROW-campagne van Oxfam. Deze werd deze maand in 34 landen gelanceerd
om de problemen van ons voedselsysteem onder de aandacht te brengen en
wereldwijd te pleiten voor radicale oplossingen.
Van der Lee: `Voedsel is een bron van groot genoegen en het recht op
eten is één van onze meest fundamentele mensenrechten. We moeten
allemaal betrokken raken bij het debat over ons wereldwijde
voedselstelsel, zodat iedere vandaag en morgen genoeg te eten heeft.
Iedereen die daaraan bij wil dragen kan meedoen op
www.oxfamnovib.nl/grow.
Noot voor de redactie
Novib
Novib