Gemeente Coevorden

accommodatiebeleid

Gemeente Coevorden zet belangrijke stap binnen accommodatiebeleid

dinsdag 14 juni 2011 - Persbericht

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden heeft ingestemd met de Uitgangspuntennotitie Integraal Accommodatiebeleid. Een belangrijke stap binnen het accommodatiebeleid. In de notitie staan de uitgangspunten op basis waarvan keuzes worden gemaakt voor een toekomstbestendig accommodatiebeleid. Deze notitie is opgesteld in samenspraak met de deelgebiedscommissies en de dorpsbelangenverenigingen binnen de gemeente.

Met maatschappelijke accommodaties wordt vastgoed bedoeld dat wordt gebruikt om gemeentelijke doelstellingen te realiseren. Denk aan dorpshuizen, sportvelden, sporthallen, zwembaden, scholen en speelplaatsen. In de uitgangspuntennotitie wordt een beeld geschetst van toekomstige ontwikkelingen. Daarbij spelen drie onderwerpen een belangrijke rol: demografische ontwikkelingen, toenemende individualisering en verdere digitalisering.

Bevolkingskrimp en bezuinigingen
De gemeente moet vanaf 2014 EUR 535.000,- per jaar bezuinigen op haar maatschappelijke accommodaties. De uitgangspunten helpen bij het maken van keuzes waar kan worden bezuinigd. Ook wordt, onder meer op basis van de uitgangspunten, bepaald hoe het beheer van de accommodaties efficiënter en effectiever kan worden uitgevoerd. Mede door de gemeentelijke herindeling is er in het beheer van accommodaties verschil ontstaan in de regelingen, afspraken, tarieven en kosten. De gemeente gaat hier eenheid in aanbrengen zodat het beheer efficiënter en tegen lagere kosten kan worden uitgevoerd.

Maatschappelijke behoeften
Uiteindelijk moeten de geformuleerde uitgangspunten ertoe leiden dat in de toekomst afscheid genomen kan worden van overbodig geworden voorzieningen en adequaat kan worden ingespeeld op maatschappelijke behoeften. Dit laatste kan ook betekenen dat accommodaties worden uitgebreid met activiteiten. De uitgangspuntennotitie wordt waarschijnlijk op 28 juni 2011 door de gemeenteraad in Kamer 2 behandeld. Verdere besluitvorming rond het maatschappelijk vastgoed vindt plaats in de tweede helft van 2011. De gemeente blijft in gesprek met betrokken partijen, waaronder gebruikers en beheerders van maatschappelijke accommodaties.

Download de Uitgangspuntennotitie Integraal Accommodatiebeleid