hartgezondheid bevordert

15 juni 2011

TNO ontdekt hoe quercetine in groenten hartgezondheid bevordert

TNO presenteert onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van quercetine, een natuurlijke antioxidant in thee en vele soorten groenten en fruit. Vanwege de verwachte positieve effecten van quercetine op ontsteking, oxidative stress en ongewenste celgroei, zou het een veelbelovend voedingsmiddel kunnen zijn om hart- en vaatgezondheid te bevorderen.

Onderzoekers van TNO gebruikten humane cellen en geavanceerde gen-analyse methoden om aan te tonen dat quercetine de ontsteking in de bloedvaten vermindert en hierdoor aderverkalking voorkómt.

Bevolkingsonderzoek

Bevolkingsonderzoek duidde er al op dat mensen die relatief hoge hoeveelheden quercetine via hun voeding binnenkrijgen weinig hart- en vaatziekten hebben. Voorbeelden van voedingsmiddelen die veel quercetine bevatten zijn thee, appelen, druiven, citrusvruchten, tomaten, broccoli en groene bladgroenten. Quercetine is een polyfenol, een groep van stoffen waaronder ook antioxidanten vallen. Men verwachtte dat de gezondheidsvoordelen van quercetine optreden vanwege de antioxidatieve en anti-inflammatoire eigenschappen ervan. Dat heeft TNO nu bevestigd en achterhaald hoe quercetine precies werkt. Nu wordt het mogelijk er het maximale voordeel uit te halen.

Bijdrage een voorkómen ziekte en verhogen weerbaarheid

Robert Kleemann, senior wetenschapper bij TNO: "Wij streefden ernaar om twee hoofdvragen met ons onderzoek te beantwoorden: Heeft quercetine het verwachte anti-inflammatoire effect als het aan voeding toegevoegd wordt? En zo ja, hoe werkt quercetine in het lichaam? Als we beter begrijpen hoe ons lichaam op voedingsstoffen reageert, dan kunnen we deze kennis vertalen in concrete adviezen en zo een bijdrage leveren aan het voorkómen van ziekte en een verhoging van de weerbaarheid."

Het onderzoek verschijnt in het internationale wetenschappelijke tijdschrift `Atherosclerosis'.
R Kleemann et al.
Anti-inflammatory, anti-proliferative and anti-atherosclerotic effects of quercetin in human in vitro and in vivo models. Atherosclerosis. In press.
bericht 2011-31