hartgezondheid bevordert
15 juni 2011
TNO ontdekt hoe quercetine in groenten hartgezondheid bevordert
TNO presenteert onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van quercetine,
een natuurlijke antioxidant in thee en vele soorten groenten en fruit.
Vanwege de verwachte positieve effecten van quercetine op ontsteking,
oxidative stress en ongewenste celgroei, zou het een veelbelovend
voedingsmiddel kunnen zijn om hart- en vaatgezondheid te bevorderen.
Onderzoekers van TNO gebruikten humane cellen en geavanceerde
gen-analyse methoden om aan te tonen dat quercetine de ontsteking in de
bloedvaten vermindert en hierdoor aderverkalking voorkómt.
Bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek duidde er al op dat mensen die relatief hoge
hoeveelheden quercetine via hun voeding binnenkrijgen weinig hart- en
vaatziekten hebben. Voorbeelden van voedingsmiddelen die veel
quercetine bevatten zijn thee, appelen, druiven, citrusvruchten,
tomaten, broccoli en groene bladgroenten. Quercetine is een polyfenol,
een groep van stoffen waaronder ook antioxidanten vallen. Men
verwachtte dat de gezondheidsvoordelen van quercetine optreden vanwege
de antioxidatieve en anti-inflammatoire eigenschappen ervan. Dat heeft
TNO nu bevestigd en achterhaald hoe quercetine precies werkt. Nu wordt
het mogelijk er het maximale voordeel uit te halen.
Bijdrage een voorkómen ziekte en verhogen weerbaarheid
Robert Kleemann, senior wetenschapper bij TNO: "Wij streefden ernaar om
twee hoofdvragen met ons onderzoek te beantwoorden: Heeft quercetine
het verwachte anti-inflammatoire effect als het aan voeding toegevoegd
wordt? En zo ja, hoe werkt quercetine in het lichaam? Als we beter
begrijpen hoe ons lichaam op voedingsstoffen reageert, dan kunnen we
deze kennis vertalen in concrete adviezen en zo een bijdrage leveren
aan het voorkómen van ziekte en een verhoging van de weerbaarheid."
Het onderzoek verschijnt in het internationale wetenschappelijke
tijdschrift `Atherosclerosis'.
R Kleemann et al.
Anti-inflammatory, anti-proliferative and anti-atherosclerotic effects
of quercetin in human in vitro and in vivo models.
Atherosclerosis. In press.
bericht 2011-31