Restauratie 'Lantaarn' van Eusebiuskerk gaat snel beginnen

Persbericht van Stichting Eusebius Arnhem

ARNHEM - De restauratie van de zogenaamde 'Lantaarn - het 'bovenste deel ' - van de Grote of Eusebiuskerk in Arnhem kan snel beginnen. Eind juni 2011 begint de aannemer met de werkzaamheden aan de Lantaarn, die uiterlijk eind 2012 gereed moeten zijn.
De Stichting Eusebius Arnhem, eigenaar van kerk en toren, heeft na een zorgvuldige selectieprocedure het werk aan de Lantaarn opgedragen aan Aannemingsbedrijf Nico de Bont B.V. uit Vught en Steenhouwerij Zederik uit Tienhoven. De aannemer zal zo spoedig mogelijk beginnen met de inrichting van een deel van het Kerkplein als bouwplaats voor de werkzaamheden voor onder andere de opslag van materialen. In overleg met de Gemeente is een aantal maatregelen genomen om ruimte te creëren voor een bouwplaats. Hierdoor krijgen de wekelijkse warenmarkten, met name die op vrijdag, een gedeeltelijk andere indeling. Om de markt de ruimte te geven zal op de vrijdagen een deel van de Turfstraat tussen de Markt en de Rodenburgstraat worden afgesloten voor doorgaand verkeer. Eén rijbaan blijft beschikbaar voor hulpdiensten en fietsers. De andere rijbaan wordt dan gebruikt door de marktkooplieden.
Ook zal het herdenkingsmonument ('Mens tegen Macht' van Gijs Jacobs van den Hof) in verband met de werkzaamheden worden verplaatst naar de Jonas Daniël Meijerplaats, ter hoogte van de Koningsstraat. De aanpak van de Lantaarn van de toren van de Eusebius is de 1e fase in de restauratie die nodig is om de toren voor de toekomst te behouden. De toren kampt met een aantal bouwtechnische problemen die bij eerdere restauraties niet konden worden doorgrond. Zo blijkt een deel van het natuursteen ('Ettringer Tuf') waarmee de toren in de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog werd bekleed, meer dan verwacht kon worden, gevoelig voor krimp en uitzetting onder invloed van water. Ook een verankering van het natuursteen aan de bakstenen kern van de toren bleek bij recente inspecties in die periode niet te zijn aangebracht. Daardoor bestaat het gevaar dat delen van de 'bekleding' losraken en naar beneden vallen.
De restauratie van de Lantaarn wordt financieel mogelijk gemaakt door de Rijksoverheid, die via het Besluit Rijkssubsidiëring Instandhouding Monumenten (BRIM) in 2008 een subsidie van drie miljoen euro beschikbaar stelde voor dit werk. De gemeente Arnhem draagt financieel niet direct bij aan het restauratiewerk, maar verstrekte in 2008 al wel een subsidie van ruim twee miljoen euro voor de bouw van de steiger rond de toren.
Hoe en wanneer de restauratie van de onderste 'helft' van de toren (de 1e en 2e Geleding) zal worden aangepakt is nog onderwerp van studie. De problemen daar zijn ernstiger dan in de Lantaarn en zullen ook aanmerkelijk meer geld vergen. Ook naar de restauratiebehoefte van het schip van de kerk loopt nog een onderzoek.

Links:
http://www.eusebius.nl



Razende Robot Reporter