Gemeente Almere

Symposium voor start nieuw prostitutiebeleid in Almere

15-06-2011

prostitutie Het symposium `Prostitutie in Almere' van vanmiddag stond helemaal in het teken van het onderzoeksrapport `Almere door een rode bril'. Dit rapport geeft antwoord op de vraag hoe de officiële en informele seksuele dienstverlening er in Almere uitziet, wat de aard en geschatte omvang is van de onvergunde dienstverlening en welke beleidsdilemma's dit met zich meebrengt. Uit het rapport blijkt dat Almere op dit moment geen schrijnende misstanden binnen de onvergunde sector kent. Actieve oplettendheid voor dergelijke misstanden is echter wel van belang.

Doel van het symposium was kennis te nemen van de inhoud van het rapport om vervolgens een verkenning te doen naar toekomstig beleid. Aan het symposium namen professionals van verschillende organisaties deel, evenals raadsleden en ambtenaren van diverse overheden. Het symposium werd geopend door wethouder Ineke Smidt (Zorg, Inkomen en Participatie): "De uitkomst van dit onderzoek stelt ons voor de opgave beleidsdilemma's in kaart te brengen en te beantwoorden. Het is misschien ook wel een nulmeting zodat we over enkele jaren kunnen constateren hoe zich deze industrie heeft ontwikkeld. Maar het is vooral kennis om een preventief beleid te kunnen formuleren en uitvoeren".

Burgemeester Annemarie Jorritsma verkende samen met Caroline Bonekamp (districtschef Zuid Politie Flevoland) en Jetty Bult (officier van justitie) het toekomstige beleid, waarbij ook de deelnemers in de zaal een rol hadden.

Conclusies en aanbevelingen
Eén van de conclusies uit het rapport is dat Almere een bloeiende thuiswerkbranche heeft van ongeveer 120 sekswerkers. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger. Veel thuiswerkers hebben voorheen gewerkt binnen vergunde seksinrichtingen/escort. Zij gaan thuiswerken omdat dit hun voordelen biedt, zowel financieel als op het gebied van werkomstandigheden. Thuiswerkers voelen zich veilig in hun werk en zeggen weinig vervelende ervaringen met klanten te hebben gehad.

In het onderzoek zijn geen mensenhandelzaken gevonden, maar dat wil niet zeggen dat het fenomeen in Almere niet bestaat. Herkenning van mensenhandel en andere zogenaamde zwarte kanten van prostitutie is echter lastig. Het verbeteren van kennis op dit gebied bij medewerkers van instanties die hiermee in aanraking komen is dan ook belangrijk. Evenals wat er met mogelijke signalen gedaan kan worden. Een centraal meldpunt hiervoor zou een grote verbetering zijn.

Een andere conclusie is dat de groep verslaafde thuiswerkers kwetsbaar is voor misbruik en exploitatie vanwege de relatieve onzichtbaarheid van dit sekswerk, afhankelijkheidsrelaties en de fysieke en mentale conditie van de sekswerker. Deze problematiek vraagt meer aandacht.

De rest van de conclusies en de aanbevelingen zijn terug te vinden in het onderzoeksrapport.

Bijlage(n)


* Samanvatting rapport Almere door een rode bril

ov-kaart actie