Siemens

Persbericht

Den Haag, dinsdag 14 juni 2011

Siemens neemt haar eerste 6 megawatt windturbine in gebruik

Siemens Energy heeft het eerste prototype van haar nieuwe generatie offshore-windturbines geïnstalleerd in het Deense Høvsøre, en is inmiddels met het proefbedrijf gestart. De nieuwe SWT-6.0-120 windturbine heeft een vermogen van 6 megawatt (MW) en een rotordiameter van 120 meter. De windturbine maakt gebruik van de innovatieve directe aandrijving en de beproefde rotortechnologie van Siemens. Het machinehuis en de rotor van de SWT-6.0-120 wegen samen minder dan 350 ton, wat een nieuwe lage gewichtsstandaard is voor grote offshore-machines.

De SWT-6.0-120 is het derde type windturbine met directe aandrijving dat door Siemens is ontwikkeld. De prestaties van deze turbine worden momenteel grondig getest voordat ze in de nabije toekomst officieel op de markt wordt gebracht. "Tot voor kort plachten grote windturbines per megawatt doorgaans zwaarder te zijn dan kleine windturbines. De SWT-6.0-120 breekt met deze regel en heeft een gewicht dat per megawatt vergelijkbaar is met turbines in de 2- tot 3-megawatt-klasse", zegt Henrik Stiesdal, Chief Technology Officer van de business-unit Siemens Wind Power. "Het lage gewicht van deze sterke en robuuste machine is het gevolg van onze gerichte innovatie en onze jarenlange ervaring op het gebied van windenergie", aldus Stiesdal. Het lage gewicht van de SWT-6.0-120 windturbine draagt aanzienlijk bij aan de reductie van energiekosten uit windenergie en drukt niet alleen de kosten van de turbine zelf, maar ook die van de toren en de fundamenten.

"We hebben de SWT-6.0-120-windturbine specifiek ontwikkeld voor toekomstige offshore-projecten. Onze directe aandrijvingstechnologie is gebaseerd op een intelligent en tegelijkertijd eenvoudig ontwerp dat het aantal bewegende onderdelen in de windturbine beperkt. De nieuwe SWT-6.0-120 zet nieuwe standaards als het gaat om prestaties, robuustheid en optimale onderhoudsconcepten, wat grote voordelen biedt in zware offshore-omstandigheden," aldus Henrik Stiesdal.

De nieuwe Siemens SWT-6.0-120 maakt gebruik van verschillende specifieke technologieën die al met veel succes in de 3.6 MW-turbinevariant worden toegepast. Zo maakt de eerste serie 6 MW-windturbines gebruik van de beproefde B58-rotorbladen die momenteel ook worden toegepast op de SWT-3.6-120. Een andere beproefde technologie die wordt toegepast in de nieuwe SWT-6.0-120-windturbine is het IntegralBlade®-design van Siemens voor naadloze rotorbladen. Bij de SWT-6.0-120 is Siemens uitgegaan van een optimaal service- en onderhoudsvriendelijk ontwerp. De windturbine is voorzien van het geavanceerde diagnosesysteem van Siemens, wat zorgt voor minimale risico's voor de klant en maximale betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Een specifieke offshore-feature is een helikopterplatform, geïntegreerd in de achterzijde van de machinebehuizing, dat snelle en veilige toegang biedt aan servicetechnici.

Voordat de turbine wordt vrijgegeven voor automatisch bedrijf, wordt het eerste 6MW-prototype onderworpen aan een uitgebreide ingebruikstelling- en testprocedure. In de loop van 2011 zal Siemens meerdere prototypes van de SWT-6.0-120-windturbines installeren voor verdere test- en evaluatiedoeleinden. In de loop van 2012 en 2013 zullen nieuwe voorseries van de 6 MW-windturbines worden geplaatst voor verdere tests en het optimaliseren van de turbineprestaties. De serieproductie is gepland voor 2014.
De laatste 20 jaar heeft Siemens meer dan 600 offshore-windturbines in Europese wateren geplaatst met een gecombineerd vermogen van meer dan 1.800 MW . Met een opdrachtportefeuille voor offshore-windprojecten met een totale capaciteit van circa 3.600 MW is Siemens met afstand marktleider op het gebied van windenergie op zee. Elektriciteit van offshore-windenergie speelt een grote bij het opwekken van schone en duurzame energie.

Windenergie is een belangrijk onderdeel van het milieuportfolio van Siemens. In het boekjaar 2010 realiseerde Siemens met haar milieuportfolio een omzet van EUR 28 miljard, wat de onderneming wereldwijd tot de grootste aanbieder van milieuvriendelijke technologie maakt. In dezelfde periode konden onze klanten met onze producten en oplossingen hun uitstoot van kooldioxide (CO2) met 270 miljoen ton reduceren, wat overeenkomt met de totale jaarlijkse CO2 uitstoot van de megasteden Hong Kong, Londen, New York, Tokio, Delhi en Singapore.

Digitaal beeldmateriaal is te downloaden van:
www.siemens.com/Renewables/bilder/ERE201106070