Stichting Aids Fonds

Nieuwe VN-afspraken over wereldwijde strijd tegen aids!

15-06-2011

De nieuwste Verklaring die de VN-landen over de strijd tegen aids hebben afgelegd stelt niet teleur, zeker als je bedenkt dat conservatieve krachten gepoogd hebben de inhoud ervan te beïnvloeden. Dat zegt Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds. Evenals in 2001 en 2006 kwamen vorige week de landen van de Verenigde Naties in New York bijeen om een 'contract' af te sluiten over de strijd tegen aids. Coenen maakte deel uit van de Nederlandse Delegatie.

Duidelijke afspraken
Er zijn in New York hele concrete afspraken gemaakt. Zo is in de Verklaring vastgelegd dat in het jaar 2015 15 miljoen mensen in de armste landen behandeld zullen worden met hiv-remmers. Op dit moment worden 6,6 miljoen mensen behandeld, terwijl 9 miljoen mensen geen toegang tot medicatie hebben. UNAIDS en de Amerikanen presenteerden bovendien een Global Plan towards the elimination of new HIV infections among children by 2015 and keeping their mothers alive (Global Plan). Het Global Plan heeft 2 doelen gesteld voor 2015: afname van het aantal nieuwe infecties onder kinderen met 90% en afname van moedersterfte door aids met de helft. Op dit moment wordt er bijna iedere minuut een baby met hiv geboren.

Tegenkrachten
De Verklaring is van een behoorlijk niveau, zegt Ton Coenen van het Aids Fonds: 'De tegenkrachten waren groot. Gelukkig worden kwetsbare groepen (zoals homomannen, drugsgebruikers en sekswerkers) expliciet in de Verklaring genoemd worden. De conservatieve landen hebben dit niet kunnen voorkomen.' Wel hebben landen nog steeds de vrijheid om zelf te besluiten of ze een hiv-beleid willen maken voor deze groepen. Wat dat betreft is deze Verklaring slechts een richtlijn. Bij niet-naleving volgen er geen sancties. Ton Coenen: 'Maar dat geldt voor veel meer VN-afspraken. Landen houden altijd een sterke autonomie.'

Succes zal nog moeten blijken
Ton Coenen vindt dat het succes nog zal moeten blijken in de praktijk 'Als je kijkt naar de randvoorwaarden die deze Verklaring biedt, dan is het mogelijk om daar een goed beleid op te voeren. Er is in deze Verklaring ook meer focus op gebieden waar de problemen echt zitten. Behandeling als preventie is er bijvoorbeeld gelukkig ook heel duidelijk in verankerd. De grote problemen zitten echter in de financiën en autonomie van de landen. Er is veel geld nodig om dit allemaal te realiseren geld dat er steeds minder is. Daarnaast benadrukken veel landen hun eigen autonomie om te kunnen doen en laten wat ze willen. Inclusief wetgeving die bijvoorbeeld homoseksualiteit bestraft. Dat kan natuurlijk niet in VN verband.'

Coenen is tevreden over het streefcijfer van 15 miljoen mensen op behandeling in 2015. Aanvankelijk leek het erop dat het er maar 13 miljoen zouden worden.