Gemeente Maassluis

College beantwoordt vragen VVD over poppodium en Skills

Het fractie van de VVD heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het poppodium en Skills. Het college heeft de vragen als volgt beantwoord.

U heeft ons op grond van artikel 51 van het Reglement van orde op 26 mei 2011 met uw
bovengenoemde brief vragen gesteld over het poppodium en Skills. Uw vraagstelling betreft onder andere de wijze van organisatie van het muziekfestival Play en de mogelijkheden gebruik te maken van Skills voor muziekactiviteiten. Onderstaand treft u de antwoorden op uw vragen.


1. Wat is de reden dat muziekfestival Play niet in Skills gehouden kon worden? Wij hebben het pand destijds voor veel geld gekocht met ook de bedoeling daar Poppodium te gaan houden.

Zoals aan de raad te kennen gegeven, in reactie op de gedane toezegging van de heer Van der Wees op dinsdag 17 mei jl. ten aanzien van de vraag of er sprake is van een afwijzing van het gebruik van Skills voor het muziekfestival Play het volgende: er heeft de gemeente geen verzoek bereikt ten aanzien van de wens van het muziekfestival Play om gebruik te maken van Skills. Het ontbreken van een verzoek resulteert er dan ook in dat er geen sprake is van een afwijzing ten aanzien van het gebruik van Skills.


2. Is het u bekend dat de jonge groep van organisatoren samen met de Koningshof dit in de Koningshof voor elkaar heeft gekregen zonder dat zij in aanmerking konden komen voor subsidie en de Koningshof voor de kosten is opgedraaid.

Wij vinden het een zeer goed initiatief en menen dat er sprake is van een verrijking van het culturele aanbod in Maassluis. Getuige de hoge opkomst zijn wij van mening dat deze aanvulling gewenst was en op een breed draagvlak kan rekenen onder de jongeren in Maassluis, ons heeft echter nooit een formele subsidieaanvraag voor het muziekfestival Play bereikt.
Mede in het licht van de hoge opkomst zijn wij van mening dat een dergelijke ontwikkeling past binnen een beleid waarbinnen 'cultureel ondernemerschap' een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen. Ook in dit licht zijn wij van mening dat deze ontwikkeling valt toe te juichen.


3. Is het u bekend dat de 2^e uitvoering in juni plaats vindt en die ook niet bij Skills kan, is er geld wat nu voor bezigheden van Skills geparkeerd is, mogelijk in te zetten voor dit evenement voor jongeren?

Het is ons bekend dat het tweede deel van het Play-festival in de Koningshof wordt georganiseerd, echter in aansluiting op het antwoord op uw eerste vraag heeft ons nooit een verzoek bereikt of het muziekfestival kon worden gehouden in Skills. Wel is bij ons bekend dat de Culturele Raad Maassluis heeft gepleit om vergelijkbare
jongerenactiviteiten in gebouw Skills te gaan organiseren. Struikelblok vormde echter het beheer van het gebouw.

Zoals reeds eerder aangegeven kende de eerste avond van het muziekfestival een zeer goede opkomst en biedt dit, ons inziens, goede mogelijkheden voor een ontwikkeling in de richting van 'cultureel ondernemerschap'. Daarnaast zijn er, voor zover ons bekend, reeds sluitende afspraken gemaakt met de Koningshof over de organisatie van de tweede avond. Gezien bovenstaande zijn wij van mening dat de middelen welke gereserveerd zijn voor activiteiten in Skills niet aangewend zouden moeten worden voor het muziekfestival Play.


4. Is u van mening dit soort activiteiten in de toekomst in Skills gehouden moeten worden, gezien het budget dat Skills daar in beginsel als subsidie voor kan krijgen?

Wij zijn van mening dat, indien er een verzoek komt voor het gebruik van de accommodatie Skills dit op waarde beoordeeld zal worden en er gekeken zal worden of dit binnen de gebruiksmogelijkheden van Skills is in te passen.

Subsidieverzoeken voor activiteiten in dit gebouw welke ons bereiken zullen wij conform de geldende verordening beoordelen en toetsen aan de beschikbare middelen. Op grond hiervan zal per individuele subsidieaanvraag beoordeeld worden of er mogelijkheden bestaan de aangevraagde subsidie toe te kennen.