Rochdale


14 juni 2011
Persverklaring: Verbazing over uitkomsten Vaecon-rapport omtrent haalbaarheid Kleiburg

Afgelopen week publiceerde het Parool een artikel over het feit dat woningcorporatie Rochdale heeft haar besluit om de Bijlmerflat Kleiburg op te geven, gebaseerd is op veel te sombere uitgangspunten.

Dit blijkt uit nieuwe berekeningen van het bureau Vaecon, dat op verzoek van stadsdeel Zuidoost de financiële argumenten van Rochdale nog eens tegen het licht heeft gehouden. Rochdale is verbaasd, en met de diverse uitkomsten is ze het niet eens. Rochdale is wel blij te zien dat ook Vaecon constateert dat er bij de herontwikkeling van Kleiburg in alle scenario's sprake is van forse tekorten. De drie belangrijkste redenen waarom Rochdale de uitkomsten van het rapport niet reëel vindt:


1. de berekeningen die berusten op de grondslagen die Vaecon hanteert wijken af van die landelijk door corporaties worden gehanteerd en die zijn aangegeven door het WSW Wanneer corporaties leningen t.b.v. investeringen willen borgen, worden zij door dit instituut gehouden aan die (landelijke gehanteerde) normen. Vaecon kan het daarmee niet eens zijn, maar Rochdale (en alle andere corporaties) kunnen niet om deze normen heen;


2. In de tweede plaats hanteert Vaecon eigen (taakstellende) normbedragen voor diverse kostenposten die wij hoger inschatten op basis van onze (inmiddels toch behoorlijke) ervaring met het renoveren van flats in de Bijlmer. Taakstellende bedragen zijn aardig, maar als ze niet reëel zijn, kunnen wij er niet mee uit de voeten. Verbazend is in dit verband ook dat Vaecon rekent met lagere normbedragen voor kosten die al daadwerkelijk zijn gemaakt (o.a. herhuisvestingskosten). Als wij die bedragen nu reeds kennen, sterker: hebben uitgegeven, dan is het toch niet logisch om op grond van eigen opvattingen te rekenen met lagere bedragen;


3. Vaecon neemt aan dat de verkoopprijzen de komende jaren nog zullen stijgen. Wij durven daar niet vanuit te gaan, gezien de huidige marktsituatie én de inschatting van velen betreffende de toekomstige ontwikkelingen op de woningmarkt.


4. In tegenstelling tot hetgeen is aangegeven in het rapport van bureau Vaecon, worden niet dezelfde bouw- en sloopkosten gehanteerd en worden andere uitgangspunten aanhouden.

Dus feitelijk heeft Vaecon Rochdale slechts op één punt overtuigd van een fout in haar eigen berekeningen: Rochdale heeft in één variant ten onrechte een bijdrage van 1,7 miljoen niet ingerekend voor de sanering. Dit zal uiteraard in onze opstelling worden aangepast. Maar dat geeft geen aanleiding om onze belangrijkste conclusie te herzien.

Voor meer informatie bel Nico de Leeuw, woordvoerder/senior media-adviseur Woningstichting Rochdale, 06 - 212 58 004 of ndeleeuw@rochdale.nl.
Op vrijdag kunt u terecht bij Tamara Rolman-Aalbersberg, communicatieadviseur, 06 - 221 29462 of
trolman-aalbersberg@rochdale.nl.