Gemeente De Bilt


14-04-2011

De gemeente De Bilt heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. En terecht: duurzaamheid is immers in eenieders belang, voor nu en in de toekomst. Vandaar ook dat de gemeente De Bilt, Woonstichting SSW, de provincie Utrecht, BNA, Bouwend Nederland en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in 2010 het duurzaam bouwen convenant De Bilt hebben ondertekend. Binnen dit convenant is afgesproken twee voorbeeldprojecten uit te voeren die model staan voor alle projecten binnen de gemeente De Bilt.

Met dit duurzaam bouwen convenant spreken partijen met elkaar af wat ze samen op het vlak van duurzaam bouwen willen bereiken, en dat ze elkaar daar op aan kunnen spreken. De afspraken gelden in principe voor alle projecten (renovatie van bestaande- en nieuwbouw) binnen de gemeente, maar een tweetal belangrijke projecten zijn geselecteerd als voorbeeldprojecten: de ontwikkeling De Melkweg (nieuwbouw) en het renovatieproject Heemstrakwartier. Dit betekent dat deze projecten met aandacht worden begeleid om te zorgen dat duurzaamheid integraal onderdeel gaat uitmaken van het project.

Wat verstaan we onder duurzaam bouwen?

Duurzaamheid is een breed begrip dat op verschillende manieren kan worden uitgelegd. Daarom hebben de convenantpartijen voor gebouwen een instrument gekozen dat eenduidig duurzaamheid beoordeelt en meetbaar maakt, uitgedrukt in een score van 1 tot 10. Dit instrument heet GPR-gebouw. Binnen dit instrument zijn er vijf thema's waar een afzonderlijke score op kan worden gehaald. De thema's zijn: energie, milieu (inclusief materiaal en water), gezondheid (inclusief geluid, lucht, licht en comfort), gebruikskwaliteit (inclusief functionaliteit, kwaliteit, veiligheid) en toekomstwaarde (inclusief voorzieningen, flexibiliteit en belevingswaarde).

Alle vijf thema's wegen even zwaar mee in de eindscore. Bouwen volgens de huidige standaard levert normaal een gemiddelde score van 6 op. Vandaar ook dat de ambitie van het convenant een gemiddelde waarde nastreeft van tussen de 6,5 en 8, met een accent op energie (minimaal een 7). Gedurende het ontwerpproces zal concreet invulling worden gegeven aan de ambitie, waarbij het streven is om een zo hoog mogelijke score binnen de randvoorwaarden te behalen.

Voorbeeldproject Cultureel Educatief Centrum (CEC) De Melkweg

Dit gemeentelijk project dat ontwikkeld wordt door SSW omvat een brede school, muziekschool, openbare bibliotheek, BSO en culturele functies. Het ontwerp van het CEC is momenteel in de eindfase. Daarnaast omvat het project de Melkweg circa 170 woningen, waarvan 50 sociale huurwoningen. De woningen worden in twee tranches ontwikkeld. Het ontwerpproces van de eerste tranche (circa 60 woningen) gaat binnenkort van start. De resterende woningen volgen later. Binnen deze locatie worden ook circa 60 woningen op initiatief van de kerk gebouwd. Ook voor de woningen geldt natuurlijk dat ze moeten voldoen aan de ambities van de duurzaam bouwen convenant.

Voorbeeldproject Heemstrakwartier

Het Heemstrakwartier omvat een grootschalige renovatie van circa 190 woningen. Woonstichting SSW is de initiatiefnemer. Allereerst zal de GPR-score van de huidige situatie in beeld worden gebracht. Vervolgens zal worden gekeken op welke wijze de ambities van het Duurzaam Bouwen Convenant op een efficiënte wijze te realiseren zijn.