Wageningen Universiteit en Researchcentrum
15 jun 2011 16:00
Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen University
Promotor: Prof. Dr. ir. J.A.M. Van Arendonk en Prof. Dr. ir. M.W.A.
Verstegen
Co-Promotor: Dr. ir. E. Kanis
Verbeterde fokkerij: Betere biggen en sterkere zeugen
Door zeugen op een extra gebalanceerde manier te fokken is het mogelijk
om zwaardere en sterkere biggen te krijgen. Hierdoor daalt de
biggensterfte en doen de biggen het later als vleesvarken ook beter. Ze
hebben daardoor minder voer nodig. De zeug zelf geeft door de andere
fokwijze niet alleen meer melk maar leeft ook langer.
Dit blijkt uit promotie onderzoek van Rob Bergsma van fokkerij
organisatie TOPIGS. Het onderzoek heeft nieuwe inzichten gegeven in het
mechanisme van de voeropname en melkproductie door de zeug. Ook bekeek
het onderzoek naar de achtergronden van opslag van voedingsstoffen door
de zeug in haar lichaamsreserves Bergsma vond dat het aantal kilo big
(het gemiddelde gewicht van de big keer het aantal biggen in een toom)
bij de zeug de bepalende factor is voor de melkgift. Meer kilo big in
een toom zorgt dat de zeug meer melk geeft en het dier daardoor meer
voer vreet of meer lichaamsreserves aanspreekt.
Op basis van de bevindingen van Bergsma is het mogelijk zeugen meer
betere biggen te laten werpen waarbij zowel op vlak van economie,
dierenwelzijn als milieu voordelen gehaald worden. Fokkerij organisatie
TOPIGS gaat deze bevindingen op nemen in haar fokkerijprogramma.
---
Titel proefschrift: Genetic aspects of feed intake in lactating sows
---