Wageningen Universiteit en Researchcentrum 15 jun 2011 16:00

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen University

Promotor: Prof. Dr. ir. J.A.M. Van Arendonk en Prof. Dr. ir. M.W.A. Verstegen

Co-Promotor: Dr. ir. E. Kanis

Verbeterde fokkerij: Betere biggen en sterkere zeugen

Door zeugen op een extra gebalanceerde manier te fokken is het mogelijk om zwaardere en sterkere biggen te krijgen. Hierdoor daalt de biggensterfte en doen de biggen het later als vleesvarken ook beter. Ze hebben daardoor minder voer nodig. De zeug zelf geeft door de andere fokwijze niet alleen meer melk maar leeft ook langer.

Dit blijkt uit promotie onderzoek van Rob Bergsma van fokkerij organisatie TOPIGS. Het onderzoek heeft nieuwe inzichten gegeven in het mechanisme van de voeropname en melkproductie door de zeug. Ook bekeek het onderzoek naar de achtergronden van opslag van voedingsstoffen door de zeug in haar lichaamsreserves Bergsma vond dat het aantal kilo big (het gemiddelde gewicht van de big keer het aantal biggen in een toom) bij de zeug de bepalende factor is voor de melkgift. Meer kilo big in een toom zorgt dat de zeug meer melk geeft en het dier daardoor meer voer vreet of meer lichaamsreserves aanspreekt.

Op basis van de bevindingen van Bergsma is het mogelijk zeugen meer betere biggen te laten werpen waarbij zowel op vlak van economie, dierenwelzijn als milieu voordelen gehaald worden. Fokkerij organisatie TOPIGS gaat deze bevindingen op nemen in haar fokkerijprogramma.
---

Titel proefschrift: Genetic aspects of feed intake in lactating sows
---