IKON

P E R S B E R I C H T

Oud-minister Ben Bot in Spraakmakende Zaken:

Nederland moet actief deelnemen aan NAVO-acties Lybië

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot vindt dat Nederland bereid moet zijn om ook actief deel te nemen aan bombardementen op Libië en zelfs een bijdrage zou moeten leveren aan grondtroepen als dat nodig mocht zijn om het bewind van Khadaffi te verdrijven.

In het programma Spraakmakende Zaken van de IKON zegt hij het niet eens te zijn met het besluit van de Nederlandse regering om slechts een ondersteunende rol te spelen. "Wij wilden aanvankelijk helemaal niet mee doen. Wij vinden dat wij in het verleden genoeg gedaan hebben, in Afghanistan en Irak, nou moeten anderen het maar gaan doen. Ik vind dat betreurenswaardig."

Halfbakken steun Nederland

De Navo heeft Nederland onlangs gevraagd om actief deel te nemen aan luchtaanvallen op stellingen en andere militaire doelen van het Khadaffi getrouwe Libische leger. Maar de Nederlandse regering voelt hier niets voor. Bot denkt dat de kans dat de Navo daadwerkelijk op grote schaal grondtroepen inzet, niet groot is. "Ik denk dat ter ondersteuning van rebellen, heel voorzichtig, er steun gegeven zal worden zoals wij dat dan doen, een beetje halfbakken. En er zijn natuurlijk al troepen, special forces, die zijn goed bezig."

In Spraakmakende Zaken spreekt Paul Rosenmöller met oud minister Bot, verslaggever Hans Jaap Melissen van de Wereldomroep en de NOS en twee Arabische jongeren - Skander uit Tunesië en Roche uit Lybië - over de toekomst van de Arabische lente. Volgens hen staat de revolutie aan het begin. Het verdrijven van de dictator zou wel eens het makkelijkste deel kunnen blijken. De weg naar een democratie is nog lang.

Spraakmakende Zaken, dinsdag 14 juni, 21.20 uur, Nederland 2




IKON