Werkgevers licht positiever over werkgelegenheidsverwachting Q3 2011

Persbericht van Manpower Uitzendorganisatie

Werkgevers licht positiever over werkgelegenheidsverwachting derde kwartaal 2011
Manpower Arbeidsmarktbarometer Q3 2011

DIEMEN, (14 juni 2011) - De algemene werkgelegenheidsverwachting onder werkgevers voor de periode juli t/m september 2011 is licht positiever dan die voor het tweede kwartaal, aldus de nieuwe editie van de Manpower Arbeidsmarktbarometer die vandaag verschijnt. Het netto werkgelegenheidscijfer van +4% is 1 procentpunt hoger dan dat voor het tweede kwartaal van 2011. Ook in vergelijking met het derde kwartaal van 2010 bedraagt het verschil 1 procentpunt. In 6 van de 9 sectoren is het netto werkgelegenheidscijfer beter dan een jaar geleden. De vooruitzichten voor werk in alle negen sectoren en in drie van de vier regio's (uitzondering is de regio West-Nederland) zijn positief. Voor deze Arbeidsmarkt-barometer zijn 752 Nederlandse werkgevers ondervraagd.

"Dit gestaag stijgende voorspellende werkgelegenheidscijfer bevestigt ons beeld van een zich voorzichtig herstellende Nederlandse arbeidsmarkt", aldus Haiko van der Pol, directeur Marketing & Communicatie Manpower Nederland. "Wij verklaren deze bescheiden maar geleidelijke verbetering van het optimisme uit het feit dat Nederlandse werkgevers zich gedurende de recente crisis al bewust waren van de dreigende schaarste aan talent op de arbeidsmarkt; zij waren daarom minder snel genegen om het aantal werknemers te verminderen. De deeltijd-ww heeft ook een belangrijke rol gespeeld. Nu de arbeidsmarkt zich bescheiden verbetert, blijkt dat in Nederland minder grote personeelslacunes moeten worden opgevuld dan in sommige andere landen. Recent onderzoek van ManpowerGroup naar schaarste van arbeidskrachten wereldwijd bevestigt dit. Waar in Nederland 17% van de werkgevers rapporteert moeite te hebben met het vervullen van vacatures, bedraagt dit cijfer voor de Duitse werkgevers 40%."

Werkgevers in de sectoren Nutsbedrijven (+9%) en Zakelijke dienstverlening (+8%) rapporteren de meest positieve werkgelegenheidsverwachtingen voor het derde kwartaal.

Het netto werkgelegenheidscijfer voor de sector Productiebedrijven (+3%) is vergeleken met het tweede kwartaal met 7 procentpunten verbeterd en past aldus in de Europese trend waarbij vergeleken met vorig jaar het cijfer voor deze sector in 16 van de 20 landen verbetert. In de sector Bouw daarentegen (+4%) is een teruggang zichtbaar met 6 procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal.

Voor het derde kwartaal van 2011 rapporteren de werkgevers in de regio Zuid-Nederland de hoogste werkgelegenheidsverwachting, namelijk +6%. In de regio West-Nederland wordt het enige negatieve netto werkgelegenheidscijfer gerapporteerd (-1%).

Netto werkgelegenheidscijfer
Het netto werkgelegenheidscijfer is een voorspellend cijfer voor de arbeidsmarkt. Het wordt berekend door het percentage werkgevers dat denkt in het volgende kwartaal de personele bezetting te reduceren, af te trekken van het percentage werkgevers dat verwacht de personele bezetting uit te breiden. Het resultaat van deze berekening wordt vervolgens gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Een positief netto werkgelegenheidscijfer geeft aan dat het aantal werkgevers met een positieve kijk op de toekomstige ontwikkelingen van hun personele bezetting, groter is dan het aantal werkgevers dat het personeelsbestand verwacht te reduceren. Het netto werkgelegenheidscijfer is dus een indicator van de stemming op de arbeidsmarkt voor het komende kwartaal.

Regio's en sectoren
Eén Nederlandse regio, West-Nederland, rapporteert een negatieve werkgelegenheidsverwachting, maar deze is beperkt tot -1% (Q2: +2%). Werkgevers in de regio's Zuid-Nederland (Q2 +3%, Q3 +6%) en Noord-Nederland (Q2 -2%, Q3 +1%) zijn positiever dan in het tweede kwartaal. Werkgevers uit Oost-Nederland zijn juist minder positief. Het verschil tussen Q2 (+13%) en Q3 (+4%) bedraagt -9 procentpunten. Werkgevers in alle sectoren rapporteren een netto werkgelegenheidscijfer boven nul, terwijl in Q2 over de sectoren Landbouw, bosbouw en visserij (-11%) en Productiebedrijven (-4%) nog negatieve cijfers werden gemeld. Voor Q3 is de
werkgelegenheidsverwachting +1% in de sectoren Landbouw, bosbouw en visserij en Groothandel, detailhandel en horeca; +3% voor de sectoren Productiebedrijven, Mijnbouw en delfstofwinning, Overheid en maatschappelijke dienstverlening en Transport, opslag en communicatie; +4% voor de sector Bouw; +8% voor de sector Zakelijke dienstverlening en +9% voor de sector Nutsbedrijven.

Internationale verwachtingen
Elders in de wereld wijzen vergelijkingen met het derde kwartaal van 2010 op bescheiden verbeteringen in de belangrijkste landen. De Duitse werkgevers rapporteren het meest optimistische netto werkgelegenheidscijfer (+14%) sinds de start van de crisis. De cijfers voor Canada (+22%) en Frankrijk (+6%) zijn hoger dan het historische gemiddelde en de resultaten voor Japan (+5%) en voor de Verenigde Staten (+12%) zijn weliswaar nog lager dan voor de crisis maar wel voorzichtig optimistisch. Vergeleken met het tweede kwartaal verwachten Amerikaanse werkgevers in alle sectoren stabiele of licht verbeterende werkgelegenheidscijfers. Opkomende landen als India (+47%) en Brazilië (+37%) blijven de hoogste netto werkgelegenheidscijfers wereldwijd rapporteren.

In 35 van de 39 landen en gebiedsdelen die deelnemen aan de Manpower Arbeidsmarkt-barometer zijn de netto werkgelegenheidscijfers voor het derde kwartaal van 2011 positief. In 20 van de 39 zijn de verwachtingen beter dan in Q2 2011. In 24 landen zijn de verwachtingen voor Q3 2011 beter dan voor Q3 2010. De meest positieve verwachtingen worden gerapporteerd door werkgevers in India, Brazilië, Taiwan, Turkije en Singapore. De laagste en enige negatieve voorspellingen worden gedaan voor Spanje, Griekenland, Italië en Ierland.

De volgende Manpower Arbeidsmarktbarometer over de verwachtingen voor het vierde kwartaal van 2011 verschijnt op 13 september.

Over het onderzoek
Ieder kwartaal publiceert ManpowerGroup, mondiaal vooraanstaande aanbieder van innovatieve arbeidsmarktoplossingen, de Manpower Arbeidsmarktbarometer. Hierin worden de intenties van werkgevers gemeten om voor het volgende kwartaal hun personeelsbestand uit te breiden, ongewijzigd te laten of te reduceren. Het is het langstlopende, meest uitgebreide voorspellende
werkgelegenheidsonderzoek ter wereld. In 39 landen en gebiedsdelen worden er bijna 64.000 werkgevers voor ondervraagd. Het onderzoek dient als graadmeter voor trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en wordt regelmatig gebruikt voor de inflatierapporten van de Bank of England en voor de maandelijkse monitor van de Europese Commissie over de werkgelegenheidssituatie in Europa. De data van dit onafhankelijke ManpowerGroup onderzoek worden ook door tal van internationale financiële analisten en economen benut om te bepalen hoe de toekomst van de arbeidsmarkt eruitziet

Over ManpowerGroup
ManpowerGroup(R) (NYSE: MAN), mondiaal vooraanstaande aanbieder van innovatieve arbeidsmarktoplossingen, realiseert en biedt doeltreffende oplossingen die het opdrachtgevers mogelijk maken hun zakelijke doelstellingen te behalen en hun concurrentiepositie te verbeteren. Met meer dan 60 jaar ervaring levert de onderneming, met een omzet van $19 miljard, een uniek en uitgebreid pakket aan innovatieve oplossingen die bijdragen aan het succes van opdrachtgevers in de 'Human Age'. De dienstverlening van ManpowerGroup bestaat naast uitzenden en detacheren, onder meer uit recruitment en assessment, training en ontwikkeling, carrièremanagement, outplacement, outsourcing en personeelsadvies.
ManpowerGroup beschikt over 's werelds grootste en meest geavanceerde netwerk, dat bestaat uit bijna 3900 vestigingen in meer dan 80 landen en gebiedsdelen. De dynamische combinatie van een ongeëvenaarde wereldwijde aanwezigheid met lokale expertise en gedegen marktkennis, stelt ManpowerGroup in staat goed én op tijd te voldoen aan de wensen van 400.000 opdrachtgevers per jaar. ManpowerGroup is werkzaam in alle sectoren, in midden- en kleinbedrijven, in lokale, multinationale en wereldwijde ondernemingen en levert diensten aan overheden op elk niveau.
Door het inzicht in het menselijk potentieel te verbinden aan de ambities van opdrachtgevers, zorgt ManpowerGroup ervoor dat organisaties en individuen meer bereiken dan zij voor ogen hadden: hun succes leidt immers tot succes voor ManpowerGroup. Door deze stimulerende verbintenissen realiseert de onderneming een kracht die organisaties voortdrijft, persoonlijk succes versnelt en bijdraagt aan de duurzaamheid van gemeenschappen. ManpowerGroup helpt de wereld van werk aan nieuwe energie.
ManpowerGroup biedt haar assortiment arbeidsmarktoplossingen aan via ManpowerGroup(TM) Solutions, Manpower(R), Experis(TM) en Right Management(R).
Lees meer over hoe ManpowerGroup in de 'Human Age' kan bijdragen aan succesvol ondernemen en aan persoonlijke ontwikkeling op www.ManpowerGroup.com.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.manpower.nl
Bijlage:
* def pdf meos q311 lowres single 60390pdf




Razende Robot Reporter