Forse verandering Welzijnswerk in West
AMSTERDAM, 20110602 -- Op 31 mei 2011 heeft het dagelijks bestuur van stadsdeel Amsterdam West de uitwerkingsnota voor vernieuwing van Welzijn in het stadsdeel vastgesteld. Hierin is een aantal punten in de eerder vastgestelde kadernota Welzijn verder uitgewerkt. Het stadsdeel wil haar middelen met name inzetten om armoede, sociaal isolement en sociale uitsluiting tegen te gaan en zelfredzaamheid te bevorderen. Prioriteit ligt bij ondersteuning en zorg voor kwetsbare bewoners en het ondersteunen en faciliteren van initiatieven van bewoners.
De keuze voor een nieuwe aanpak is niet ingegeven door bezuinigingen door rijk en gemeente, maar zet deze wel sterk onder druk. De uitgaven voor welzijn moeten in 2014 met 3,5 miljoen Euro zijn verminderd. Dat is een forse opgave. De stadsdeelraad besloot eerder niet op schuldhulpverlening te bezuinigen, op individuele hulpverlening 10% en op het collectieve welzijn (inclusief sociaal-cultureel werk en opbouwwerk) 33%. De stadsdeelraad stemde in met het uitgangspunt zo veel mogelijk op ‘stenen’ te bezuinigen.
Ondersteuning en zorg van kwetsbare bewoners
Het professionele aanbod voor volwassenen gaat voor het belangrijkste deel bestaan uit ondersteuning en zorg gericht op participatie, doorbreken van isolement, afname van armoede en sociale uitsluiting van kwetsbare bewoners. Er wordt daarbij vooral gekeken naar de mogelijkheden die mensen wel hebben. Waar mogelijk worden zij in contact gebracht met vrijwilligersorganisaties of wordt een collectief hulpaanbod, bijvoorbeeld een budgetteringscursus, voorgesteld. Het individuele aanbod verschuift waar mogelijk van het hulpverlenen aan mensen, naar het zorgen dat mensen zichzelf (weer) kunnen helpen. Bewoners die initiatieven nemen die bijdragen aan de doelstellingen van het welzijn in West kunnen rekenen op steun. Het stadsdeel zal geen subsidie meer geven voor activiteiten waarbij recreatie of ontmoeting het enige doel is (bijvoorbeeld muziek,schilderen, timmerclubs, schaakclub enzovoorts). Deelnemers (of docenten) zullen dit zelf moeten organiseren en de kostprijs zal opgebracht moeten worden door de deelnemers. Aan mensen die gebruik willen maken van gesubsidieerde voorzieningen, kan ook worden gevraagd iets terug te doen voor andere bewoners.
Bewonersinitiatieven en wederkerigheid
Bewoners die initiatieven nemen die bijdragen aan de doelstellingen van het welzijn in West kunnen rekenen op steun. Het stadsdeel zal geen subsidie meer geven voor activiteiten waarbij recreatie of ontmoeting het enige doel is (bijvoorbeeld muziek,schilderen, timmerclubs, schaakclub enzovoorts). Deelnemers (of docenten) zullen dit zelf moeten organiseren en de kostprijs zal opgebracht moeten worden door de deelnemers. Aan mensen die gebruik willen maken van gesubsidieerde voorzieningen, kan ook worden gevraagd iets terug te doen voor andere bewoners.
Vier multifunctionele buurtcentra en buurtkamers
Het stadsdeelbestuur wil bezuinigingen op het welzijnswerk waar mogelijk realiseren door te besparen op huisvestingskosten. Dat kan omdat veel accommodaties niet volledig in gebruik zijn. Hiermee wil het stadsdeelbestuur zoveel mogelijk voorkomen dat waardevolle activiteiten en ondersteunend personeel moet verdwijnen. Per voormalig stadsdeel komt één buurtcentrum en één Huis van de Buurt. Voor heel West dus vier multifunctionele buurtcentra en vier Huizen van de Buurt. De vier grote buurtcentra zijn bedoeld voor uiteenlopende welzijnsactiviteiten die passen binnen de doelstellingen van het nieuwe welzijn. In overleg met bewoners, vrijwilligers- en welzijnsorganisaties zijn criteria vastgesteld voor de meest geschikte locaties in West. Dat zijn: de ligging in de wijk, de technische staat en de mogelijkheid om het geschikt te maken als multifunctionele voorziening. Na overleg met de welzijnsaanbieders is gekozen voor de volgende vier locaties:
- De Tagerijn in De Baarsjes,
- De Mansveltschool in Bos en Lommer,
- De Havelaar in Oud-West en
- De Horizon in Westerpark.
Er blijft naast deze grote locaties enige ruimte voor zogenaamde buurtkamers (kleinschalige ruimtes). De welzijnsaanbieders zullen samen met de gebruikers en actieve burgers bekijken wat op buurtniveau nodig is. Het dagelijks bestuur stelt voor de bekostiging van de huisvestingslasten van een aantal accommodaties te stoppen. Het gaat daarbij om locaties die te groot zijn voor buurtkamer en waarvoor geschiktere locaties in de nabijheid zijn. Het betreft de volgende zeven buurtcentra:
- De Tulp, Buurtcentrum Chassé en De Krijtmolen in De Baarsjes.
- Multifunctioneel Centrum Fijnhout in Oud-West.
- De Waterval in Westerpark
- De Schaffelaar en Kijkduin in Bos en Lommer.
Voor twee centra, De Buskenblaser in Bos en Lommer en De Hudsonhof in de Baarsjes, geldt dat deze niet geschikt zijn als multifunctioneel buurtcentrum maar dat de komende periode nog wordt gekeken of zij zijn te gebruiken als vestiging van een Huis van de Buurt.
Dat het stadsdeel de bekostiging van huisvestingslasten voor welzijnsactiviteiten stopt, hoeft niet altijd te betekenen dat het betreffende buurtcentrum sluit. Welzijnsaanbieders en gebruikers kunnen kijken naar een alternatieve invulling en dekkende exploitatie waardoor het wellicht ook mogelijk blijft er welzijnsvoorzieningen te handhaven.
Vier ‘Huizen van de Buurt’
Een ‘Huis van de Buurt’ is zorg- en servicepunt in de buurt met diensten voor ouderen en mensen met beperkingen, zodat zij zelfstandig kunnen blijven wonen en deelnemen aan het maatschappelijk leven. In stadsdeel West komen er vier. In Oud-West is al een Huis van de Buurt gerealiseerd (De Klinker). In Westerpark komt in de Koperen Knoop een Huis van de Buurt. In de wijken Bos en Lommer en De Baarsjes moet nog een keuze gemaakt worden. Het stadsdeel is hierover nog in gesprek met (zorg)aanbieders.
Breed sociaal loket
In de voormalige stadsdelen van West zijn er op dit moment allerlei loketten en vormen van aanbodcoördinatie. Dit is onduidelijk voor bewoners en daarnaast ook te duur. Het stadsdeel gaat daarom op drie plaatsen een Breed Sociaal Loket opzetten waar bewoners terecht kunnen met al hun vragen over zorg en hulpmiddelen, werk en inkomen, veiligheid, vrijwilligerswerk en mantelzorg. Ook mensen die zich zorgen maken over iemand of overlast ervaren kunnen straks terecht bij het Breed Sociaal Loket. Vanuit het Loket werken tevens bewonersadviseurs die, bijvoorbeeld door huisbezoeken, mensen bereiken die baat zouden kunnen hebben bij hulp en ondersteuning, maar daar niet uit zichzelf om vragen.
De uitwerkingsnota wordt op 14 en 21 juni 2011 door de stadsdeelraad besproken.
Stadsdeel Amsterdam West