CDA


Elly Blanksma: strengere voorwaarden bij steun Griekenland dinsdag 14 juni 2011

Minister de Jager heeft via een brief de Tweede Kamer geïnformeerd over de huidige stand van zaken rondom verdere steun aan Griekenland. Hij geeft aan dat we de keus hebben uit drie opties, waarbij het er om gaat de minst slechte te kiezen. Het kabinet heeft nog geen keuze gemaakt, want er is nog een heleboel informatie niet aanwezig. Zo is nog onduidelijk hoeveel aanvullende financiering eventueel noodzakelijk is. De optie: harde maatregelen voor Griekenland en een vrijwillige betrokkenheid van de private sector (banken, pensioenfondsen e.d.) lijkt het meest verstandig, maar er zal de komende weken nog nader over worden gesproken. De andere twee opties kosten de belastingbetaler mogelijk miljarden, of leggen de rekening uitsluitend bij de overheden neer. Het kabinet is ook tegen verplichte herstructurering van de schulden, behalve als het gaat om het verlengen van de looptijd van schulden.

De CDA Tweede Kamerfractie kan deze lijn van de Minister in grote lijnen steunen, maar we vinden dat er nog strakkere voorwaarden gesteld moeten worden. De voorwaarden moeten wat het CDA betreft in ieder geval bestaan uit:

een geloofwaardig en zeer streng beleidsprogramma; een geloofwaardig, onomkeerbaar en ambitieus privatiseringsprogramma; een grote bijdrage van de private sector;
volledige IMF betrokkenheid.

Via een motie heeft onze financiële woordvoerder Elly Blanksma gepleit voor de volgende aanvullende voorwaarden, bij eventuele verdere steun aan Griekenland:

er volgt geen enkele verdere steunverlening voordat Griekenland het innen van belasting en de aanpak van belastingfraude op orde heeft, volgens het afgesproken tijdpad;
er moet onderzocht worden of bovenop het huidige pakket van 50 miljard euro een verdergaand privatiseringsprogramma mogelijk is om zodoende uitstaande schulden te kunnen aflossen; volledig betrokkenheid en steun van de Griekse autoriteiten om aan alle voorwaarden te voldoen.

Mocht er een referendum komen in Griekenland dan mag de uitslag geen effect hebben op de te nemen maatregelen en de gemaakte afspraken.