D66

dinsdag 14 juni 2011

Voortrekkersrol mensenrechten op het spel

D66-Kamerlid Wassila Hachchi maakt zich zorgen over de inzet van het kabinet voor mensenrechten. De sociaal-liberaal betreurt het dat CDA en VVD internationaal erkende rechten op het spel zetten. "Dit kabinet, dat de mond vol heeft van vrede en veiligheid, loopt het gevaar in de praktijk te staan voor sommige mensenrechten, op sommige plekken, op sommige momenten. In plaats van alle mensenrechten, altijd en overal," aldus Hachchi.

Mensenrechten als obstakel

Nederland was jarenlang een voorloper op het gebied van mensenrechten. VVD, PVV en CDA breken met dat verleden. De coalitiepartners zien het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens als een obstakel voor hun immigratie- en asielbeleid en willen daarvoor zeven Europese richtlijnen aanpassen. Hachchi: "Nederland is teruggefloten door het Europees Hof voor het uitzetten van mensen naar Irak en Somalië. Het kabinet wilde uitgeprocedeerde moeders van hun kinderen scheiden en tolereert het bij vrieskou op straat zetten van uitgeprocedeerde asielzoekers. En zo zijn er vele voorbeelden. Dit zet het imago van Nederland in het buitenland op het spel."

Aandacht voor rechten

Voor D66 blijven mensenrechten wel de hoogste prioriteit, zo zei D66-leider Alexander Pechtold onlangs nog op zijn partijcongres. En twee weken geleden nog riep zijn fractie het kabinet op om zich voor de mensenrechten te blijven inzetten. Die motie van D66-collega Gerard Schouw werd verworpen door VVD, PVV, CDA en de SGP. Opmerkelijk, aangezien exact dezelfde motie onder leiding van het CDA in de Eerste Kamer aangenomen werd.