Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 14-06-2011

Televisie
EENVANDAAG
Dinsdag 14 juni
Nederland 1 - 18.15 uur

GEEN DRAAGVLAK VOOR NIEUWE STEUN AAN GRIEKENLAND
Achterban van alle politieke partijen tegen

Zeven van de tien mensen (71 procent) willen niet dat Nederland gaat meebetalen aan een nieuwe lening aan Griekenland. Dit blijkt uit een onderzoek van EENVANDAAG met 22.000 deelnemers. 21 Procent wil Griekenland wel steunen met een nieuwe lening.

Minister De Jager wil Griekenland onder strikte voorwaarden opnieuw te hulp schieten. Hij lijkt hiervoor steun te krijgen van VVD, CDA, D66, GroenLinks en mogelijk ook de PvdA.

Maar de kiezers van alle politieke partijen zijn tegen een nieuwe lening. Onder de PVV (96 procent) en SP stemmers (83 procent) is de tegenstand het grootst. Ook de achterban van regeringspartijen VVD (80 procent) en CDA (60 procent) is tegen.

Onder de PvdA, GroenLinks en D66 aanhang is wat meer draagvlak voor nieuwe steun aan Griekenland. Toch is de grootste groep van hun kiezers tegen het geven van extra geld (rond de 50 procent).

Het belangrijkste argument van de tegenstanders is dat we geen geld aan andere landen moeten geven als we in Nederland zelf moeten bezuinigen. Ook vinden veel mensen dat Griekenland zich niet houdt aan de afgesproken financiële hervormingen en zijn ze bang dat Nederland nooit meer iets van het geleende geld terug ziet. "Griekenland houdt zich niet aan de afspraken. Ik vind dat als wij zelf de broekriem moeten aanhalen, we geen geld aan Griekenland moeten geven. Laat hen ook maar de pensioenleeftijd verhogen en meer gaan werken voor dat geld", aldus een deelnemer.

Over het onderzoek
Aan het onderzoek deden 22.500 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 10 t/m 14 juni 2011. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2010. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl



Ingezonden persbericht