Gemeente Maastricht

Provincie verstrekt subsidie voor sportpark West

Maastricht, 3 juni 2011

De Provincie Limburg verstrekt een subsidie van EUR 100.000,- aan de Gemeente Maastricht voor sportpark West. Met de bijdrage van de provincie kan de gemeente het sportaanbod op het park uitbreiden. Daardoor wordt het park nog aantrekkelijker voor georganiseerde en ongeorganiseerde sporters. Samen met gebruikers van het park bepaalt de gemeente welke sportvoorzieningen er komen.

Multifunctionele sportparken voor iedereen
Het sportpark West is een van de multifunctionele parken van de gemeente Maastricht. Op deze parken test de gemeente het spreidingsbeleid buitensportaccommodaties. Met de subsidie van de provincie wordt de inrichting van het park verder uitgebreid. De gemeente heeft meerdere ideeën voor kleinschalige sportvoorzieningen, zoals interactieve speeltoestellen en beachvolleybalvelden. In overleg met de gebruikers van het park wordt bepaald welke voorzieningen nodig zijn.

Traject Vereniging van de Toekomst
Op de multifunctionele sportparken West en Geusselt Noord is onlangs het traject Vereniging van de Toekomst gestart. Dit traject is bedoeld om de samenwerking tussen huidige en toekomstige gebruikers te bevorderen. De subsidie van de provincie versterkt deze samenwerking om te komen tot een nieuwe sportinfrastructuur. Wethouder Gerdo van Grootheest is verheugd met de steun van de provincie: "Het is goed om te zien dat ook de provincie zich aansluit bij de pilot die we doen op sportpark West. Samen zorgen we er voor dat we sporten en bewegen zo laagdrempelig mogelijk wordt voor iedereen."

Sportpark West
Het sportpark West is heeft nu al verschillende faciliteiten. Het park heeft het grootste kunstgrasveld van de Benelux dat geschikt is voor meerdere (team)sporten. Daarnaast zijn er vijf voetbalvelden (waarvan één kunstgras) en twaalf jeu-de-boulesbanen. Het beweegplein is onder meer ingericht voor basketbal, minivoetbal en handbal. Ook is er een honk- en softbalveld aanwezig en ligt er een rondebaan van 600 meter voor hardlopers. Deze baan registreert elektronisch de tijd van iedere loper.

Spreidingsbeleid buitensportaccommodaties
Met het spreidingsbeleid buitensportaccommodaties wil de gemeente de ongezonde omgeving van de Maastrichtse buitensport aanpakken. De sportdeelname ligt in Maastricht onder het landelijk gemiddelde, relatief veel sportverenigingen bevinden zich in zwaar weer en er is achterstallig onderhoud op de accommodaties. Het spreidingsbeleid is bedoeld om de verenigingen meer perspectief te bieden, de accommodaties een kwaliteitsimpuls te geven en meer Maastrichtenaren te laten sporten. In 2013 beslist de gemeenteraad of het spreidingsbeleid buitensportaccommodaties wordt doorgezet.