Gemeente Maastricht

Divosa in Maastricht bijeen over hervorming sociale zekerheid

Duizend managers sociale diensten vergaderen twee dagen in MECC

Maastricht, 3 juni 2011

Aan de vooravond van de grote stelselwijziging in de sociale zekerheid komen de beleidsmakers op het gebied van werk, inkomen en sociale vraagstukken voor een congres naar Maastricht. In het MECC vergaderen donderdag 9 en vrijdag 10 juni circa duizend bestuurders en managers van sociale diensten over de ingrijpende hervormingen. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de landelijke belangenvereniging Divosa en is na het VNG-congres in 2006 het grootste overheidscongres in de stad gehouden.

De gemeente is blij dat het gelukt is dit congres naar Maastricht te halen. "De komst van Divosa is een geweldige opsteker. Het is goed voor het congrestoerisme, want het betekent volle hotels en restaurants. Daarbij komt dat veel deelnemers hun partner meenemen en er een weekendje Maastricht aan vastkoppelen", aldus wethouder André Willems van Sociale Zaken. "Maar het gaat ons niet alleen om omzet. Dit congres is vooral van belang voor de toekomst van de sociale zekerheid. Die gaat de komende jaren namelijk volledig op de schop. Alles moet anders en alles moet met veel minder geld. Gemeenten worden door het kabinet uitgedaagd om daar op een innovatieve manier invulling aan te geven. We hopen dat Maastricht zal inspireren tot veel creativiteit. De stad zal in elk geval de faciliteiten bieden die daarbij nodig zijn." zegt de wethouder.

Het thema van het congres is `Grenzen verleggen', om de grote uitdaging waarvoor de sociale diensten gesteld zijn samen te vatten. In het regeerakkoord heeft het kabinet inmiddels de contouren van het nieuwe beleid geschetst. Hieraan wordt een omvangrijke bezuiniging gekoppeld. Op dit moment is nog niet exact bekend hoe groot die is, maar het zal naar verwachting om een aanzienlijk bedrag gaan. Belangrijkste verandering is de invoering van de nieuwe Wet Werken Naar Vermogen (WWNV) per 1 januari 2013. Deze wet voegt vier huidige wetten samen (WWB, WIJ, WSW en Wajong). De nieuwe regeling stelt nog sterker dan voorheen werk boven uitkering. In die zin dat uitkeringsgerechtigden op hun eigen verantwoordelijkheid worden aangesproken. De gemeenten moeten de nieuwe WWNV gaan uitvoeren.

In de aankondiging van het congres schetst Divosa de opgave als volgt. Het betekent veel meer werk voor de sociale diensten en veel minder geld. De sociale zekerheid is altijd in beweging. Maar deze keer gaat het verder. "Deze maatregelen scheppen een totaal nieuw speelveld. Als we daar niet op inspelen, wordt het steeds moeilijker mensen succesvol te helpen. Tijd dus om grondig na te denken," aldus voorzitter René Paas van Divosa in de uitnodiging.