Gemeente Tilburg

Aanbesteding Wilhelminakanaal van start

Mei 2012 duidelijk wie project gaat uitvoeren

Verbreden en verdiepen van het Wilhelminakanaal komt een belangrijke stap dichterbij. Vandaag, dinsdag 14 juni, start namelijk de aanbesteding van dit werk. In een aantal maanden tijd kunnen aannemers hun bod formuleren om dit werk te kunnen uitvoeren. Over de voorwaarden hebben de financiers -Rijkswaterstaat, Provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg- definitieve afspraken gemaakt.

Wethouder Roel Lauwerier (infrastructuur): "Betere bereikbaarheid voor de scheepvaart is ontzettend belangrijk voor de doorgroeimogelijkheden van onze economie. De Rotterdamse haven kan niet groeien als het toenemend aantal containers niet verder naar havens in het binnenland kan, zoals in Tilburg. Dat zagen ze al in 1991, toen de noodzaak van een breder en dieper kanaal aan de orde kwam. Nu gaat het dan ook eindelijk gebeuren. Een prachtige klus voor een aannemer die een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van onze stad kan leveren."

Gedeputeerde Ruud Van Heugten (mobiliteit), provincie Noord-Brabant: "Brabant pakt de vaarwegen aan. Eerst de omleiding van de Zuid-Willemsvaart en nu gaan we de markt op met de verruiming van het Wilhelminakanaal in Tilburg. Ondanks de Rijksbezuinigingen worden twee grote vaarwegprojecten in Brabant opgestart. Dit geeft het belang van goederentransport via het water aan voor de bereikbaarheid van onze provincie. Ook de wegen worden ontlast: elk nieuw schip vervangt tot wel zestig vrachtwagenladingen." Met de laatste afspraken tussen gemeente, provincie en rijksoverheid is onder meer overeengekomen dat de nieuwe sluis in het sluiseiland komt te liggen en niet ten noorden van de oude Sluis III.

Planning
Bedoeling is dat de selectieprocedure in augustus 2011 een aantal aannemers oplevert die een aanbieding kunnen maken. In het tweede kwartaal van 2012 wordt hier het laatste advies over gegeven. Dan zou de aanbesteding rond moeten zijn en kan het werk beginnen. Dit is een gezamenlijk persbericht van Provincie Noord Brabant, Rijkswaterstaat en Gemeente Tilburg.