Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 14 juni  2011|



1. Jaarverslag ZRK 2010
De Zuidelijke Rekenkamer (ZRK) geeft weer wat ze het afgelopen jaar hebben gedaan. Gedeputeerde Staten hebben dit jaarverslag vastgesteld.

2. Duurzaamheidbalans
De provincie gaat aan de slag met de conclusies uit de Duurzaamheidbalans van Brabant 2010. De Duurzaamheidbalans laat zien dat het over het algemeen in sociaaleconomisch opzicht goed gaat met Brabant, ondanks de economische crisis. De kwaliteit van lucht en grondwater is verbeterd, evenals opleidingsniveau, R&D- intensiteit, inzet van arbeidspotentieel en (her)gebruik van bedrijventerreinen. Ongunstige ontwikkelingen zijn er ook, bijvoorbeeld als het gaat om sociale participatie, duurzame energie, de arbeidsmarkt en biodiversiteit.

3. Dijkverbetering Steurgat / Bergsche Maas
Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met een bestuurlijke samenwerkingsovereenkomst voor de planvorming en de realisatie van de dijkverbetering Steurgat/Bergsche Maas. Die moet in 2015 klaar zijn. De provincie is hierbij betrokken als toezichthouder. De andere ondertekenaars van de samenwerkingsovereenkomst zijn het ministerie van I&M, de gemeente Werkendam en het waterschap Rivierenland.

4. Ontwerp-natuurbeheerplan 2012
Gedeputeerde Staten hebben het Ontwerp-natuurbeheerplan 2012 vastgesteld. Omdat nog niet duidelijk is wat precies de gevolgen zijn van de kabinetsplannen met de EHS, kondigen Gedeputeerde Staten aan dat verzoeken om uitbreiding van de EHS vooralsnog zullen worden afgewezen.

5. Statenvragen over Werkbezoek Lille
Het werkbezoek aan Lille, in het kader van 2018Brabant, is betaald door het programmabureau dat gefinancierd wordt door de provincie en de vijf grote Brabantse steden. GS zijn van mening dat voor het werkbezoek aan Lille gegronde redenen waren. Verder is hierover een zorgvuldige kosten/batenafweging gemaakt. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op statenvragen van de PVV-fractie.

6. Statenvragen over grondverwerving in de LOG's
De provincie heeft grond verworven in de LOG's (landbouwontwikkelingsgebieden) in het kader van de reconstructie. Deze gronden zijn marktconform verworven. Bij de besluitvorming op ontheffingsverzoeken heeft de eigendomssituatie geen rol gespeeld. Als gevolg van de vaststelling Verordening Ruimte en het gewijzigde beleid worden nu geen gronden meer verworven. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op statenvragen van de PVV-fractie.

---- --