Toyota en Evelop Belgium willen 2 nieuwe windmolens in Achterhaven Zeebrugge bouwen

14/06/2011 12:05

ENECO ENERGIE

BOUW- EN MILIEUVERGUNNING REEDS INGEDIEND EN ONTVANKELIJK VERKLAARD

Zeebrugge - Autoconstructeur Toyota wil op zijn terminal in de Achterhaven van Zeebrugge twee windmolens installeren. Toyota sloot daarvoor een overeenkomst met Evelop Belgium.,een projectontwikkelaar voor windenergieprojecten die eigendom is van de energiegroep Eneco.

De geplande windmolens bij Toyota zijn elk goed voor 3,0 MegaWatt aan vermogen en leveren bij een gemiddeld windaanbod in totaal ca.17,10 GWh/j op, of het equivalent van het jaarlijks verbruik van 4.900 gezinnen. De turbines worden maximaal 150 meter hoog (tiphoogte of hoogste punt van de wieken) en kunnen na het bekomen van de nodige vergunningen eind 2012 operationeel zijn Daarmee zet Toyota in samenwerking met Eneco de stap naar een meer duurzame bedrijfsvoering.

De energie geproduceerd door de windmolens in de achterhaven zal zoveel mogelijk in de haven zelf verbruikt worden, de rest zal op het openbaar net geïnjecteerd worden. Koen Vandersteegen , Regional Manager Vehicle Logistics Toyota Motor Europe: "Dit project kadert in ons programma rondom duurzaamheid waarbij wij als constructeur onze verantwoordelijkheid voor een betere leefomgeving graag concreet maken. Toyota heeft reeds meerdere jaren veel aandacht voor het milieu. De windmolens zijn slechts de meest recente in een reeks ecovriendelijke projecten die we uitvoeren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen."

De Eneco groep heeft in ons land een geïnstalleerd vermogen in windenergie van meer dan 100MW (52 windturbines), en van 330 MW in Europa. Projectontwikkelaars Evelop Belgium en Air Energy werden in 2008, respectievelijk 2009 door het energiebedrijf Eneco overgenomen om de groene productieportefeuille van het bedrijf uit te breiden, en bouwden sindsdien een solide reputatie op in windenergie als één van de koplopers in België. Naast op land heeft het bedrijf ook een concessie op zee (Norther) en dingt ze mee voor de de laatste concessie die momenteel in aanvraag is..

Over Eneco

Het van oorsprong Nederlandse energiebedrijf Eneco is sinds 2003 actief in ons land, en werkt er inmiddels reeds voor 1.500 grote bedrijven en overheden, zoals AB-Inbev, O'Cool en Lidl. Sinds kort levert Eneco ook aan de Belgische KMO-markt, en vanaf augustus 2011 eveneens aan particulieren.

Eneco is een geïntegreerd energiebedrijf dat zich richt op de productie, de handel, het transport en de levering van gas en elektriciteit, maar eveneens van zonne- (Ecostream), wind- (Air Energy en Evelop Belgium) en bio-energie. Sinds zijn ontstaan groeide Eneco België van 2 naar 150 medewerkers en haalt het een jaarlijkse omzet van 200 miljoen euro. De volledige Eneco groep behaalde in 2010 een omzet van 4.922 miljoen euro, en investeerde ruim 730 miljoen euro. Bij Eneco groep werken in totaal 6.500 medewerkers.

www.eneco.be

www.airenergy.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel