Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Besturen sportbonden: wel meer
vrouwen, maar weinig kleur en verjonging
Rapportage Diversiteit sportbesturen 2010
's-HERTOGENBOSCH / EDE, 14 juni 2011
Besturen van landelijke sportbonden zijn van oudsher blanke mannenbolwerken. Maar nieuw onderzoek bewijst dat dat langzaam begint te veranderen: inmiddels is het aandeel vrouwen in deze besturen gestegen naar 21 procent. In 2002 was dat nog 10 procent. Diversiteit is echter zeker nog niet vanzelfsprekend: er zijn nog geen etnische minderheden vertegenwoordigd en de gemiddelde leeftijd is 53 jaar. Steeds meer sportbonden zien dat diversiteit van levensbelang is voor groei van hun sport bij nieuwe groepen. Besturen die een afspiegeling zijn van het ledenbestand, spelen zo in op maatschappelijke veranderingen en scoren daarmee in kwaliteit en in binding met hun achterban.
Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) heeft het WJH Mulier Instituut - centrum voor sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek - opdracht gegeven onderzoek te doen naar dit onderwerp. In de rapportage Inventarisatie diversiteit sportbesturen 2010 staan deze cijfers genoemd. Andere belangrijke conclusies zijn dat het aandeel vrouwen op directieniveau beduidend geringer is (6 procent) en dat meer dan de helft (57%) van de bonden aangeeft geen specifiek beleid te hebben met betrekking tot sociale diversiteit. Dit onderzoek* maakt onderdeel uit van het NISB-project 'Diversiteit in goed Sportbestuur', dat gericht is op het vergroten van de diversiteit binnen (districts)besturen van sportbonden. Clémence Ross, directeur van NISB, benadrukt bij het verschijnen van deze rapportage het (economisch) belang van meer diversiteit in leeftijd, geslacht en afkomst: "Diversiteit is kwaliteit in je team brengen. Je stelt ook niet alleen maar rechtsbenige middenvelders in je elftal op
als je de top wilt halen?"
In juni heeft de Eerste Kamer ingestemd met een streefpercentage van 30 procent voor meer evenredige vertegenwoordiging in raden van bestuur en raden van commissarissen. Als ook besturen van landelijke sportbonden dit streefpercentage willen halen, moet er nog wel extra worden geïnvesteerd in diversiteit.
De belangrijkste conclusies in één tabel:
percentage vrouwen
percentage niet-westerse allochtonen
gemiddelde leeftijd
Bondsbesturen Olympische sportbonden
21
0
53
Regionale besturen sportbonden
20
0
54
Besturen provinciale sportraden
29
0
56
Directie Olympische sportbonden
6
0
46
Directie provinciale sportraden
33
0
49
NISB zet in op sociale diversiteit
Volgens NISB is sociale diversiteit noodzakelijk als criterium van goed sportbestuur. Sportorganisaties kunnen effectiever en efficiënter werken als zij zorgen voor meer vrouwen, jongeren en etnische minderheden in bestuur, directie en in het personeelsbestand. De noodzaak wordt groter door demografische veranderingen, zoals vergrijzing en immigratie, de toenemende individualisering en veranderende wensen van mensen over de manier waarop ze met sport bezig willen zijn. Een vereniging en een bond die daar niet in meegaat, mist de boot.
Organisaties die inspelen op deze maatschappelijke veranderingen merken dat zij juist in het voordeel zijn ten opzichte van hun concurrenten. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen werkt al sinds 2002 aan dit thema, maar zet nu extra activiteiten in. Zo zullen er masterclasses worden georganiseerd en start in 2012 ook een leergang diversiteit voor medewerkers van sportorganisaties. Ook wordt pro-actief gezocht naar vragen uit de sport- en beweegsector op dit terrein. Open staan voor verschillen tussen mensen, deze herkennen en daar optimaal gebruik van maken: daarmee vergroot je als organisatie je resultaten. Diversiteit is dus ook een economische factor van betekenis én een kans voor talentontwikkeling en sportparticipatie. Met de ambities van het Olympisch Plan 2028 in gedachten, is volgens NISB diversiteit een 'must' voor de komende jaren.
*Voor achtergrondinformatie over het onderzoek en meer onderzoeksgegevens verwijzen wij u naar onderstaande bijlage 'Opzet van het onderzoek Inventarisatie diversiteit sportbesturen 2010'.