Ingezonden persbericht
persbericht
14 maart 2011
De Wand De Ruimte
met
Guido Nieuwendijk
Mark van Overeem
Jan van der Ploeg en
Tonneke Sengers
Tijdens de zomermaanden worden de bovenzalen van het museum ingenomen door vier kunstenaars, allen met een fascinatie voor muur, wand, ruimte;
kunstenaars voor wie architectuur een onderdeel is van hun werk, en waarbij hun werk ook een reactie is op de architectuur van het gebouw. 'De Wand De Ruimte' is van 14 juni t/m 25 september 2011 te bezichtigen in het geboortehuis van Piet Mondriaan.
Beeldend kunstenaar Michael Berkhemer is door het Mondriaanhuis als gastcurator gevraagd een tentoonstelling te maken rond het begrip 'ruimte'.
Berkhemer:"Het begrip ruimte is voor mij als beeldend kunstenaar een fascinerend gegeven. In mijn werk ontstaat steeds meer plaats voor wandbeelden, omdat deze de ruimte reëel en tastbaar maken, zonder het contact met de wand te verliezen. Voor het Mondriaanhuis wilde ik een tentoonstelling maken die 'voorbij het schilderij gaat'.
Totaalkunstwerk
Voor de keuze van kunstenaars liet Berkhemer zich leiden door zijn eigen fascinatie, het gebouw en ook het atelier van Mondriaan.
In het Mondriaanhuis is een reconstructie te zien van Mondriaans Parijse atelier, tegenwoordig zou men dit ook wel een 'installatie' noemen. Mondriaan transformeerde zijn atelier tot een totaalkunstwerk, waarbinnen de losse elementen op elkaar én op de architectuur reageren.
Vanuit deze invalshoek kwam Berkhemer op het idee kunstenaars uit te nodigen die zich op die wijze verhouden tot de ruimte; kunstenaars voor wie architectuur een onderdeel is van hun werk, en waarvan het werk reageert op de architectuur.
Tevens zijn het kunstenaars die de geometrische abstractie als vertrekpunt hanteren en hierin een grote verscheidenheid tonen; de werken variëren van wandschilderingen tot ingrepen in de architectuur.
Het gebouw
Het geboortehuis als fysiek gebouw speelt een belangrijke rol in de tentoonstelling. De vormgeving, de relatie tussen oud- en nieuwbouw, de gebruikte materialen, de sfeer, dit alles maakt deel uit van de kunst die gaat ontstaan. Het gebouw wordt onderdeel van de tentoonstelling omdat de werken die de kunstenaars voor hun zalen maken hun bestaan mede ontlenen aan de architectuur zelf. Zo ontstaat een samenspel tussen de vier kunstenaars, het gebouw, en het atelier van Mondriaan.
Opening
De tentoonstelling wordt zondag 19 juni officieel geopend met een discussieforum.
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie als weerslag van het project 'De Wand De Ruimte'. Deze zal 19 juni gepresenteerd worden.
Jan van der Ploeg Strip 2011 | 346x2275 cm | acryl op muur | Ruth Leuchter Düsseldorf Duitsland
Mark van Overeem No mirror no painting 2010 | olieverf op reynobond en videoprojectie | 180 x 150 x 80 cm | collectie kunstenaar
Guido Nieuwendijk Zigzag 2010 667x274 cm acryl op muur collectie met Atraining Apeldoorn
Tonneke Sengers Zwarte lijnen 6 2008 | hout en acryl op aluminium | Vishal Haarlem
Jan van der Ploeg Untitled 2011 | 346x368 cm | acryl op muur | Ruth Leuchter Düsseldorf Duitsland
Jan van der Ploeg
De contrastrijke en helder gekleurde muurschilderingen van Jan van der Ploeg (1959)bevatten altijd een onmiskenbaar element van ruimtelijke transformatie. Muren, gevels, trappenhuizen en lobby's zijn de dragers voor zijn werk. De abstracte schilderingen kunnen omschreven worden als 'space-paintings'. Met hun afgewogen kleurvocabulaire, hun optisch bijna drie -dimensionale werking en gladde textuur aangebracht op bestaande architectuur, worden ze niet alleen zelfstandige ruimtes, maar benadrukken ze ook de ruimte die ze omgeeft door er tegelijkertijd bijna in op te gaan.
Mark van Overeem
Mark van Overeem (1970) heeft als titel van zijn werk voor deze tentoonstelling 'Parallel Desire'. De wanden van de ruimte staan centraal in het werk. Wanden, die op zich niets vertellen maar dragers zijn van het achterliggende, gehuld in blijvende mist. Samen met de beschilderde ruimte en de geprojecteerde wanden op de muren zal een drie-eenheid van licht, object en schilderkunst ontstaan.
Mark van Overeem De tuin van de muur 2009 | mixed media | Heden Den Haag
Tonneke Sengers | Kleine Zaal Vishal Haarlem 2007
Tonneke Sengers
Het werk van Tonneke Sengers (1959) is sterk gerelateerd aan architectuur. Tonneke Sengers (1959). Haar werk vindt plaats binnen de beperkingen die worden opgelegd door de context. Het is de gegeven ruimte die maatgevend is. Voor deze tentoonstelling wordt de werkelijke muur een geschilderde, illusionaire ruimte terwijl de losstaande holle wanden worden opengewerkt om weer zicht te krijgen op de verborgen ruimte die ze innamen. Zo wordt wat echt is illusie en vice versa.
Guido Nieuwendijk
Het werk van Guido Nieuwendijk (1967) gaat voor een belangrijk deel over abstracte kunst zoals het constructivisme en minimalisme, maar zonder dogmatiek, en met een zekere mate van humor om een en ander te relativeren. In zijn muurschildering voor deze tentoonstelling reageert hij, zoals in al zijn muurschilderingen, op de architectuur van de locatie. Het werk wordt geïntegreerd in de ruimte, maar het beïnvloed de ruimte zelf ook.
Guido Nieuwendijk Knot 2010 400x271 cm acryl op muur privécollectie Arnhem
De Wand De Ruimte
gastcurator Michael Berkhemer
14 juni t/m 25 september 2011
Opening vindt plaat op zondag 19 juni met discussieforum en presentatie van publicatie over de tentoonstelling.
///////////////// einde bericht ///////////////////////
Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort
T 033 46 00 170
info@mondriaanhuis.nl
www.mondriaanhuis.nl
Ingezonden persbericht