Ingezonden persbericht

VAN AMERSFOORT RACING WINT AAN KRACHT IN BELGIË

Op het circuit van Zolder werd het vijfde raceweekeinde van de ATS Formel 3 Cup verreden. Op de Belgische omloop schreef kampioenschapsleider Richie Stanaway in de eerste wedstrijd zijn zevende zege van het seizoen bij. In de tweede race finishte rookie Hannes van Asseldonk met zijn Dallara powered by Volkswagen als derde. Zijn eerste F3-podium.

Op zaterdag stond er wederom geen maat op de Nieuw-Zeelandse coureur van Van Amersfoort Racing. Richie Stanaway ging 's morgens aan de haal met de pole position. Zijn vierde van 2011. "Hij stapt in de auto en dan is het meteen erop en erover", typeert teambaas Frits van Amersfoort.

Na kwalificatiesessie deelde de wedstrijdleiding de nodige straffen uit voor het afsnijden van de Villeneuve-chicane. Jeroen Mul profiteerde en mocht de eerste race van plaats drie vertrekken en Hannes van Asseldonk tuimelde twee plaatsen naar P9. In de wedstrijd gaf Richie Stanaway zijn dominantie vorm met zijn zevende overwinning. Op de natte baan hield de Kiwi de nummers twee en drie Klaus Bachler en Marco Sörensen op dertien seconden.

Als vierde finishte Hannes van Asseldonk. De coureur uit Boekel voelde zich thuis in de regen getuige het feit dat hij de op vier na snelste rondetijd liet aantekenen. "Hannes had een goede start en is daarna echt gaat racen", zag Frits van Amersfoort. Jeroen Mul kon niet profiteren van zijn prima vijfde startplek.

De formule 3-rookie uit Badhoevedorp finishte als tiende na een ongelukkige race vol incidenten, waaronder een drive-through. "Als je dan nog als tiende weet te worden, dan is dat eigenlijk heel knap. Maar het is natuurlijk niet waar Jeroen en wij op hoopten.

Tijdens de kwalificatiesessie op zondagochtend noteerde Richie Stanaway de tweede tijd. Een touché met Markus Poffer zorgde voor een gele vlag situatie, waardoor de Nieuw-Zeelander zijn eigen tijd niet kon verbeteren. "Richie miste de scherpte", aldus de teameigenaar. Hannes van Asseldonk zette de stijgende lijn door met de vijfde tijd, terwijl Jeroen Mul als achtste aan de wedstrijd mocht beginnen.
In die tweede manche ontpopte Hannes van Asseldonk zich als snelste coureur namens Van Amersfoort Racing. Waar teamgenoot Stanaway eraf ging in de Bianchi bocht, reed de Brabander om de problemen heen. In de race over 21 ronden nestelde hij zich soepel in de kopgroep, om uiteindelijk als derde te eindigen. Zo was zijn eerste podiumfinish in de Formule 3 een feit.

"Ik kan wel zeggen dat dit het weekeinde van Hannes was. Op Zolder heeft hij zijn ware talent getoond", vindt Frits van Amersfoort. "In de slotfase was Hannes een aantal ronden teveel bezig met de coureur achter hem, maar daarna herpakte hij zich knap en reed op pure snelheid het podium op."

Richie Stanaway finishte als vijfde na een race waar veel meer te halen was. "Richie miste de focus vandaag. En daarmee doet hij zichzelf tekort. Voor het kampioenschap heeft deze klassering geen gevolgen. Richie is dit weekeinde zelf een punt uitgelopen op Marco Sörsensen en blijft de leider." Jeroen Mul besloot een lastig weekeinde positief. Met een achtste plaats voegde hij weer een kampioenschapspunt toe. "Ik blijf zeggen: bij Jeroen zijn alle ingrediënten aanwezig om voorin mee te doen, maar de cirkel is nu nog niet even niet rond. In de tweede seizoenshelft gaat dat lukken, daar ben ik van overtuigd", besluit Frits van Amersfoort.

De volgende race om de ATS F3 Cup vindt plaats op 13 en 14 augustus op de Red Bull Ring in Spielberg (Oostenrijk).

---- --