Afschieten damherten strijdig met Amsterdams dierenwelzijnsbeleid


AMSTERDAM, 20110614 -- Vier samenwerkende dierenbelangenorganisaties (Stichting Comité Dierennoodhulp, Stichting Rechten voor al wat leeft, Stichting Een Dier Een Vriend en Werkgroep Park en Fauna) hebben de gemeenteraadsleden per brief dringend verzocht het raadsvoorstel van het college van B&W, om akkoord te gaan met afschot van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD), af te wijzen. Het voorstel is lijnrecht in strijd met het eigen gemeentelijk beleid van Amsterdam om overlast op een diervriendelijke en effectieve manier te bestrijden.

Dit beleid is vastgelegd in de Nota ‘Beleid en aanpak van schade of overlast door dieren in de openbare ruimte’ en de algemene uitgangspunten van de Nota Amsterdams Dierenwelzijnsbeleid. Het gaat bovendien om een zeer dieronvriendelijk voorstel dat geen oplossing biedt om de overlast daadwerkelijk effectief tegen te gaan. Ook is het vanwege de tonnen die de gemeente al heeft geïnvesteerd in maatregelen die wel effectief en diervriendelijk zijn, pure geldverspilling om nu akkoord te gaan met afschot.

Op woensdag 15 juni maken de samenwerkende dierenbelangenorganisaties samen met andere dierenorganisaties gebruik van het inspreekrecht in de raadscommissie Economische Zaken en Personeel waar het raadsvoorstel om 13.30 uur in het stadhuis (zaal 0239) wordt behandeld. Op 22 juni beslist de gemeenteraad.

In de Nota ‘Beleid en aanpak van schade of overlast door dieren in de openbare ruimte’ is doden alleen toegestaan wanneer alle diervriendelijke methoden zijn uitgeprobeerd en deze niet blijken te werken. In deze nota worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:

Bij weloverwogen, gegronde en gerechtvaardigde redenen is ingrijpen geoorloofd, mits de ingreep duurzaam effectief is.
De meest diervriendelijke methode wordt gekozen, als deze effectief is.
Het doden van dieren is alleen gerechtvaardigd als er geen goede alternatieven zijn.

In de Nota Amsterdams Dierenwelzijnsbeleid staat letterlijk over dieren die schade berokkenen: “De zorgplicht blijft altijd van kracht. Dit betekent dat er kritisch gekeken moet worden naar noodzaak en alternatieven zodat de meest diervriendelijke methode wordt toegepast. Preventie is hierbij een belangrijk aandachtspunt”.

Om onderstaande redenen staat het voorstel van B&W lijnrecht tegenover de Nota Amsterdams Dierenwelzijnsbeleid en de nota ‘Beleid en aanpak van schade of overlast door dieren in de openbare ruimte’:

Het afschieten van damherten is niet duurzaam en effectief. Niet is bewezen dat de overlast van damherten buiten de AWD wordt beperkt door het afschieten van deze dieren binnen de AWD. Op de Veluwe vindt jaar in jaar uit een massaslachting van wilde zwijnen plaats door jagers. Maar hierdoor treedt geen aantoonbare afname op van de overlast of het aantal aanrijdingen door wilde zwijnen. Rondom de terreinen in het duingebied waar wel op damherten wordt gejaagd, vinden toch aanrijdingen plaats met herten en reeën en is er sprake van overlast. Juist door het opjagen van deze dieren kunnen ze in blinde paniek de weg op vluchten.
  • Het doden van dieren is alleen gerechtvaardigd als er geen goede alternatieven zijn. Er zijn echter voldoende effectieve alternatieven die kunnen worden toegepast, zoals wildsignaleringssystemen, drempels, wildwaarschuwingsborden en wildspiegels, het kaal maken van wegbermen, het verlagen van de maximumsnelheid en dit ook actief handhaven.

  • De diervriendelijke alternatieven om de overlast tegen te gaan zijn niet voldoende uitgeprobeerd en toegepast. Niet alle knelpunten zijn voorzien van hekken en de wel aanwezige hekken zijn niet altijd deugdelijk geplaatst.

    Een door het college genoemd argument voor afschot, te weten dat dit een goede relatie met andere partijen zou bevorderen, mag uiteraard geen reden zijn om dodelijke middelen in te zetten tegen een van de grootste publiekstrekkers in het duingebied.

    Stichting Comité Dierennoodhulp, Stichting Rechten voor al wat leeft, Stichting Een Dier Een Vriend, Werkgroep Park en Fauna





    Ingezonden persbericht