KNHS

Arville laatste selectie EK Landelijke Ruiters
14 juni 2011
poster ek landelijke ruiters 2009

ERMELO (KNHS) Elke twee jaar vinden de Europese Kampioenschappen voor Landelijke Ruiters plaats. Dit maal vindt de eventing titelstrijd op 2*-niveau plaats in het Engelse Aston Le Walls van 3 tot en met 7 augustus. Chef déquipe Fried van Stiphout heeft als laatste selectiewedstrijd de CIC** in het Belgische Arville aangewezen. Deze wedstrijd wordt 25 en 26 juni verreden.

Van de tien Nederlandse combinaties die in Arville starten, gaat een team van zes naar Engeland met nog twee reserves die overigens wel mee mogen dingen naar de individuele titel. De meest ervaren amazone van de groep, Jenny van Rijsewijk, was in 2005 en in 2007 met Misty Brown ook al van de partij en zit nu weer in de selectie. Ook Edith Tuytelaars, Judith Anssems, Anouk van Gerven en Linda Smulders hebben al eerder meegedaan. Voor Renske Kroeze (vorig jaar met de Burggraaf merrie Sunny Girl nog Nederlands kampioen bij de Young Riders), Erwin Bout, Simone Willems, Margot van Nijnatten en Monique Hazeleger zal het de eerste keer kunnen worden.

Het EK voor Landelijke Ruiters, in het Engels Rural Riders, stamt uit de begintijd van de (landelijke) wedstrijdsport. Belangrijkste test was de veelzijdigheid van de paarden en berijders. Aanvankelijk maakte zelfs een aangespannen proef deel uit van de wedstrijd. Inmiddels is het Europese Kampioenschap voor Landelijke Ruiters een eventing wedstrijd op CIC2*-niveau. Niet iedere ruiter die op dit niveau rijdt, kan zich kwalificeren. Een ruiter die ooit aan een internationaal kampioenschap (EK, WK of OS) heeft deelgenomen of in de afgelopen twee jaar een CCI3* heeft gereden, is uitgesloten van deelname. De meeste EK-gangers beoefenen hun sport naast een (fulltime) baan. Sommigen hebben niet de ambitie hogerop te gaan. Voor anderen is het EK voor Landelijke Ruiters een opstap naar meer. De Wereldkampioen Michael Jung is in 2003 kampioen geweest bij de landelijke ruiters en ook Ingrid Klimke en Julia Mestern waren hier in het verleden succesvol.

Een bijzonder aspect van deze titelstrijd is de afdelingsdressuur. Niet alleen de individuele prestaties van de zes teamleden tellen mee voor het landenklassement. Zij rijden ook een zestallen-dressuurproef. De twee reserves maken geen deel uit van het team, zij mogen wel meedoen aan de individuele wedstrijd. Voor de wedstrijd in Engeland zijn tot nu toe zeven landen aangemeld. Duitsland en België zijn favoriet, waarbij vooral de enorme ervaring in de Belgische ploeg opvalt. Engeland, dat in het verleden vaak een grote achterstand op liep in de afdelingsdressuur, kan wel eens voor een grote verrassing zorgen. Er is de Engelsen alles aan gelegen om de achterstand in de afdelingsdressuur in eigen land weg te werken. Met een pittige cross zullen de thuisrijders in ieder geval in het voordeel zijn.

De Nederlandse selectie bestaat uit:
Judith Anssems (Prinsenbeek) Whitestone
Linda Smulders (Horst) - ONeill
Jenny van Rijsewijk (Oisterwijk) Misty Brown
Erwin Bout (Oost Voorne) John Doe
Edith Tuytelaars (Baarle-Nassau) Ukkepuk
Anouk van Gerven (Chaam)- Prestige Z
Renske Kroeze (Biddinghuizen) Sunny Girl
Margot van Nijnatten (Castelre) Watch Out
Monique Hazeleger (Otterlo) Toussaint
Simon Willems (Deurne) Catwood Toy Toy

Chef déquipe: Fried van Stiphout (Hegelsom)
Chef de mission: Gert Naber (Biddinghuizen)
Veterinair: Emile Welling (Blaricum)