Belgische Federale Overheid


Nieuw samenwerkingsprogramma met Rwanda

Datum: 14 juni 2011

België ondertekende op 18 mei een nieuw samenwerkingsprogramma met Rwanda voor de periode 2011-2014. Met dit samenwerkingsakkoord gaan beide landen zich concentreren op drie sectoren: gezondheidszorg, energie en decentralisering. De totale som beloopt 160 miljoen euro over 4 jaar, 15 miljoen euro meer dan het vorige programma.

Drie sectoren
In het gros van haar partnerlanden kiest de Belgische ontwikkelingssamenwerking ervoor haar interventies te beperken tot twee sectoren. Het is beter bepaalde zaken goed te doen, dan veel verschillende zaken slechts half te doen. Sectorspecialisatie heet zoiets. Maar in Centraal-Afrika, waar België reeds lang aanwezig is en heel wat expertise heeft, kiest België er toch voor om in drie sectoren aanwezig te zijn. In het nieuwe samenwerkingsakkoord met Rwanda worden dat gezondheidszorg, energie en decentralisering. De sectoren vertegenwoordigen een goed evenwicht tussen de Rwandese ontwikkelingsprioriteiten en de Belgische expertise.

160 miljoen
Het nieuwe Indicatief Samenwerkingsprogramma (ISP) 2011-2014 bedraagt 160 miljoen euro over vier jaar. Het vorige ISP (2007-2010) bedroeg 145 miljoen euro. Rwanda krijgt dus 15 miljoen euro meer toegestoken dan in de vorige 4-jarige periode. Het gros van de 160 miljoen gaat naar gezondheidszorg en energie. Beide sectoren worden voor 55 miljoen euro gefinancierd.

Goed bestuur
Het nieuwe ISP geeft speciale aandacht voor goed bestuur (governance). Door te investeren in `decentralisering', toont België dat governance en democratie belangrijke aspecten zijn van haar ontwikkelingsbeleid. De aanpak moet bijzondere aandacht besteden aan participatie, transparantie en verantwoording.

In navolging van de ISP's met Burundi en DR Congo, hechten de samenwerkingsprogramma's veel belang aan politiek en economisch bestuur en mensenrechten, zowel bij het bepalen van het budget als via specifieke ondersteuning of politieke dialoog. In het ISP met Rwanda heeft België een systeem van `aanmoedigingsbedragen' opgenomen. Doel is om hervormingen en vooruitgang op het vlak van governance, dat een onmisbaar element is voor ontwikkeling, te stimuleren.