FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


PERSBERICHT van het FAVV Geen E. coli O 104 bacterie in onze groenten noch in onze kiemgroenten 14/06/2011

Het Voedselagentschap (FAVV) maakt de eerste resultaten bekend van de analyses die zijn uitgevoerd in het kader van de opsporing van de E. coli O104 bacterie die verantwoordelijk is voor de epidemie in Noord-Duitsland. Zoals verwacht zijn alle monsters conform. Reeds 253 resultaten van de tot nu toe 340 genomen zijn beschikbaar en ze bevestigen allen de afwezigheid van de E. coli O104 bacterie. Deze monsters werden zowel in de groothandels en de detailhandel genomen en ook bij de 5 Belgische producenten van kiemgroenten of ook spruitgroenten genoemd.

De door het FAVV uitgevoerde monitoring is zowel voor kiemgroenten (31) als groenten (wortelen, spinazie, kropsla, paprika's, enz.) en kruiden (peterselie, tijm, basilicum, enz.) en ook voor het water dat gebruikt wordt bij deze teelten. Anderzijds moeten ook de bedrijven, in het kader van hun autocontrole, analyses laten uitvoeren. Door de sector (voornamelijk groente- en fruitveilingen) werden 118 monsters genomen. Ook deze analyseresultaten waren conform. De resultaten bevestigen des te meer dat het probleem rond de E. coli O104 besmetting zich wel degelijk in Duitsland situeert, dit werd vrijdag 10/6 trouwens ook bevestigd door de Duitse gezondheidsdiensten.

Contactpersoon voor de Nederlandstalige pers: Lieve Busschots 0477 59 83 93 Contactpersoon voor de Franstalige pers: Pierre Cassart 0477 69 35 65

F.A.V.V. Food Safety Center ­ Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel. 02 211 82 11 Meldpunt voor de consumenten : Tel. 0800 13 550 Fax 0800 24 177 http://www.favv.be

A.F.S.C.A. Food Safety Center ­ Bvd. du Jardin botanique 1000 Bruxelles Tel. 02 211 82 11 Point de contact pour les consommateurs : Tel. 0800 13 550 Fax 0800 24 177 http://www.afsca.be