Waterschap Rivierenland

(update droogte 14 juni)

Minder inspecties droogtegevoelige kades (update droogte 14 juni)

Publicatiedatum : 14 juni 2011

De droogtegevoelige kades (regionale waterkeringen) in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden hoeven minder vaak geïnspecteerd te worden dan verwacht. Dit vanwege de verbeterde omstandigheden ten opzichte van vorige week en de uitkomsten van de eerste inspectie. Toen werd op de geïnspecteerde dijken geen noemenswaardige schade gecontateerd. Waterschap Rivierenland inspecteert de droogtegevoelige kades vanaf nu één keer in de twee weken.

Op maandag 6 juni 2011 besloot het waterschap om droogtegevoelige kades in dit gebied één keer per week te controleren op scheuren. Sinds die tijd heeft het weer geregend en verdampt er minder water door lagere temperaturen. Bovendien wordt er de komende dagen meer neerslag verwacht.

Na de eerste ronde inspecties vorige week heeft het waterschap geen ernstige scheuren gevonden in de kades. De aangetroffen scheuren zijn van beperkte omvang en vormen geen risico voor de veiligheid. Door de verbeterde omstandigheden is de inspectie die vandaag (maandag 14 juni) zou worden uitgevoerd, niet doorgegaan.

Op langere termijn wordt verwacht dat de droogte aanhoudt en dat het neerslagtekort in het gebied toeneemt. Waterschap Rivierenland blijft daarom de kades in het gebied in de gaten houden.

Verder nieuws over de droogte in het rivierengebied


* Het zoutgehalte van het water in de Alblasserwaard daalt nog steeds.

* Het aantal meldingen van blauwalg en dode vissen dat bij het waterschap binnenkomt, is op dit moment nog steeds niet hoger dan het aantal in voorgaande jaren.

* Waterschap Rivierenland kan voldoende water inlaten vanaf de grote rivieren