Landelijke Studenten Vakbond


Overheid laat 45.000 studenten wachten op kamers

Persreactie LSVb: Overheid laat 45.000 studenten wachten op kamers

Utrecht, 28 oktober 2010 - Zonder de inzet van de overheid is het oplossen van de kamernood voor studenten niet mogelijk. Corporaties, universiteiten, gemeenten en studenten hebben hun handen ineen geslagen voor een Nationaal Akkoord Studentenhuisvesting om 15.000 studentenkamers te bouwen. Minister Donner (Binnenlandse Zaken) is nu aan zet om een gevolg te geven aan hun oproep om de huurtoeslag voor onzelfstandige studentenkamers opnieuw in te voeren.

Na de afschaffing hiervan in 1997 is de kamernood steeds grotere vormen gaan aannemen. Toch kost de afschaffing de overheid miljoenen meer aan toeslagen, doordat alle nieuwe studentenkamers nu zelfstandig zijn. Zo komen ze toch in aanmerking voor huurtoeslag en kost het de overheid alleen maar meer.

Uit onderzoek van de Landelijke Studenten Vakbond blijkt dat er nu 20 tot 30 duizend studentenkamers te weinig zijn. De woningbouwcorporaties en universiteiten berekenden dat nog eens 60 duizend studenten een kamer nodig zijn in 2015. Voorzitter LSVb: Sander Breur: "de nood is te groot maar de plannen zijn te klein. Het probleem is nog niet opgelost als de corporaties 15.000 kamers erbij bouwen."