Gemeente Eindhoven

Gemeente Eindhoven beëindigt vier bijstandsuitkeringen door verzwijgen samenwonen
De gemeente Eindhoven heeft in mei de bijstandsuitkering van vier inwoners beëindigd, omdat zij verzwegen hebben dat zij samenwonen. In totaal gaat het om een bedrag van minimaal 11.000 euro. De gemeente vordert de onterecht verstrekte uitkeringen terug en legt een sanctie op.

De bijstandsfraude kwam aan het licht door tips die de sociale recherche van de gemeente ontving. De vier personen hadden een uitkering als alleenstaande, maar woonden samen met een partner met een betaalde baan.

Wie samenwoont en daarbij niet volgens de regels een bijstandsuitkering ontvangt, wordt aangepakt door de gemeente Eindhoven. De gemeente wil dat alleen diegenen die het nodig hebben een beroep doen op een uitkering. Hiervoor is de gemeente onlangs de campagne `Samenwonen en een bijstandsuitkering' gestart. De gemeente wil dat mensen weten welke gevolgen een gezamenlijke huishouding heeft voor de hoogte van een bijstandsuitkering. Als mensen zich hier niet of onvoldoende van bewust zijn, kan een terugvordering een onaangename verrassing zijn.