Vereniging Natuurmonumenten

om tij te keren

Natuurmonumenten: Groene politici bitter nodig om tij te keren

14 juni 2011

De draconische bezuinigingsplannen van staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) zijn een doorn in het oog van natuurorganisaties. ,,Natuurmonumenten snapt dat bezuinigingen nodig zijn, maar deze ingrepen gaan te ver. De toch al schaarse natuur is essentieel voor mens, dier en plant. Het hele platteland gaat nog verder achteruit boeren als we de natuur zo gaan verwaarlozen'', stelt algemeen directeur Jan Jaap de Graeff. Voor Natuurmonumenten zijn en blijven politici met oog voor de natuur daarom bitter nodig. Niets voor niets onderscheidt de verenigingdinsdag voor de vierde keer op rij de Groenste Politicus. Dit jaar gaat die eer naar Stientje van Veldhoven (D66).

Natuurmonumenten heeft drie Kamerleden genomineerd die het afgelopen parlementaire jaar met ijver en passie in de Tweede Kamer zijn opgekomen voor de waarde en het belang van de natuur: Henk van Gerven (SP), Lutz Jacobi (PvdA) en Stientje van Veldhoven (D66). Deze drie politici hebben de meeste positieve natuurmoties ingediend. Op Twitter werd afgelopen weken al flink gediscussieerd over de verkiezing van de Groenste Politicus 2010-2011.

Dit jaar gaat de wisseltrofee in de vorm van een groene Kamerzetel naar Stientje van Veldhoven van D66. Zij valt op door haar heldere en niet dogmatische inzet tijdens debatten. Van Veldhoven wijst voortdurend op het belang van het herstel van de natuur en pleit in de Kamer voor redelijke bezuinigingsplannen, die het natuurbeleid zoveel mogelijk ontzien. Zij volgt Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren op, die de prijsin 2010 won.

De verkiezing is een ijkpunt in het licht van de zware kabinetsbezuinigingen op natuur, die oplopen tot 300 miljoeneuro (meer dan 60 procent) per jaar. Zo wil het kabinet het netwerk van natuurgebieden, de Ecologische Hoofdstructuur, fors afslanken. Provincies en gemeenten zullen meer verantwoordelijkheden krijgen. Volgens Natuurmonumenten is veel te zeggen voor deze decentralisatie, mits het Rijk verantwoordelijk blijft voor naleving van internationale verdragen en doelen voor biodiversiteit en natuurbehoud.