NCRV

Alex Brenninkmeijer pleit voor onafhankelijke Mediaombudsman

Ingezonden door NCRV op 14 juni, 2011 - 14:16



dinsdag 14 juni 2011 - 13:00 uur
Zender:
Radio 1

Er moet een onafhankelijke Mediaombudsman komen voor alle media. Dat pleidooi hield de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer in het NCRV Radio 1-programma Lunch!. De Mediaombudsman moet zaken die particulieren aandragen, onderzoeken en vervolgens een uitspraak doen. De uitspraak op zich moet voldoende zijn om een medium terecht te wijzen: `De Ombudsman moet zo gezaghebbend zijn, dat je er niet omheen kan. Als je het juridisch gaat maken, wordt het een enorme rompslomp', aldus Brenninkmeijer.

Een aantal kranten heeft een eigen ombudsman en de Raad voor de Journalistiek behandelt ook klachten, maar volgens Brenninkmeijer voldoen deze niet. `Ik merk bijvoorbeeld weinig van de Raad voor de Journalistiek, het is een behoorlijk onzichtbare instantie. En dat is al jaren zo.'

Volgens Brenninkmeijer moet de Mediaombudsman een onafhankelijk, herkenbaar persoon zijn die door alle media erkend wordt. Hij of zij moet zaken als hoor- en wederhoor en onzorgvuldigheid behandelen en zeggen welke normen moeten gelden: `Media moeten niet het Wilde Westen worden, waarin alles kan', aldus Brenninkmeijer.

Het NCRV Radio-1 programma Lunch!: iedere werkdag van 12.15 tot 13.30 uur.

Het fragment is hier te beluisteren:
http://lunch.ncrv.nl/nieuwsblogs/nationale-ombudsman-is-tijd-voor-media ombudsman.
Programma:
Lunch!
Presentator:
Jurgen van den Berg
Website:
http://lunch.ncrv.nl/