Gemeente Leeuwarderadeel


Burgemeester op bedrijfsbezoek bij de firma Broekens

14-06-2011 14:13

Burgemeester Boertjens heeft onlangs een bedrijfsbezoek afgelegd bij Landbouwmechanisatiebedrijf Broekens. De firma Broekens zit aan de Truerderdyk in Stiens en verkoopt en repareert landbouwmachines en tractoren.

Directeur Renze Broekens gaf een rondleiding rond door zijn bedrijf en demonstreerde de allernieuwste landbouwmachines aan de burgemeester. De burgemeester legt jaarlijks een aantal bedrijfsbezoeken af, zodat hij kan kennismaken met de bedrijven in de Gemeente Leeuwarderadeel.

"Dit is mijn vader en dat is mijn oom," antwoordt directeur Renze Broekens op de vraag van wie de portretten aan de muur zijn. In 1967 startten deze twee broers in Stiens de tweede vestiging van familiebedrijf Broekens. Renze Broekens geeft een rondleiding aan de burgemeester en de bedrijvencontactfunctionaris die op bedrijfsbezoek zijn. De firma Broekens zit aan de Truerderdyk in Stiens en verkoopt en repareert landbouwmachines en tractoren.

Familiebedrijf sinds 1854
"Met mijn over-overgrootvader is het allemaal begonnen, " vertelt directeur Broekens. "In 1854 vestigde hij zich in Anjum met een hoef- en dorpssmederij. Na de Tweede Wereldoorlog gaat het bedrijf over op de verkoop van landbouwmachines en tractoren. En dat gaat zo goed dat mijn vader en mijn oom in 1967 in Stiens een tweede vestiging kunnen openen. In 1972 sluit de vestiging in Anjum en in 1980 komt er een vestiging in Gorredijk bij. Mijn neef is daar nu de directeur, samen vormen we de vijfde generatie. Daarnaast hebben we een groothandelsbedrijf in Gorredijk, Bromach."

Duizenden schroefjes en boutjes
Renze Broekens leidt zijn bezoekers door het magazijn, waar duizenden schroefjes en boutjes in de schappen liggen. "Eerst hadden we nog meer merken," legt Renze uit, "maar daar zijn we wat van teruggekomen. We willen een goede service bieden en dat betekent dat je van veel merken veel onderdelen moet hebben. Het is moeilijk om dat optimaal te doen en daarom voeren we nu wat minder merken, maar dan wel de heel goede merken."

Lange rijen tractoren
De rondleiding voert naar buiten, naar het Keurings- en Testlokaal. "In het najaar staan hier lange rijen tractoren voor de jaarlijkse keuring, " vertelt Renze. "We koppelen de tractor aan deze testapparatuur die de tractor extra zwaar belast. We bekijken of de tractor nog steeds goed functioneert. Hij mag bijvoorbeeld niet gaan lekken. Eventuele noodzakelijke reparaties kunnen we daarna uitvoeren."

Gespecialiseerde monteurs
In de werkplaats staat een verzameling losse onderdelen van een tractor. Renze Broekens: "Zoals jullie hier kunnen zien, is de versnellingsbak van deze tractor helemaal uit elkaar gehaald. Straks wordt die gerepareerd en weer in elkaar gezet. In autogarages repareren ze zo'n versnellingbak niet, maar vervangen ze hem. Vanwege de geavanceerde technologie in de hedendaagse machines hebben we gespecialiseerde monteurs nodig op minimaal mbo-niveau. Die zijn best moeilijk te vinden, daarom leiden we veel zelf op via leer-werktrajecten."

Hofleverancier sinds 2004
Aan de voorkant van het bedrijfspand wijst de directeur trots op het bord "Hofleverancier", dat boven de ingang hangt. Renze: "In 2004 vierden we met ons familiebedrijf het 150-jarig jubileum en toen verwierven we het predicaat "Hofleverancier". Dit predicaat wordt bij hoge uitzondering verleend aan bedrijven die minimaal 100 jaar bestaan en die van onberispelijk gedrag zijn. Bijzonder is ook dat het toen door het eigen personeel aangevraagd is."

Stiens: een goede vestigingsplaats
In de zon staat een gloednieuwe knalblauwe tractor te schitteren. Renze Broekens demonstreert de nieuwste snufjes van deze tractor, die achterwielen heeft van bijna twee meter hoog. Renze: "Onze klantenbestand bestaat uit boeren, loonbedrijven, aannemers en openbare instellingen. In het najaar organiseren we demonstraties voor onze klanten en relaties. Het hoogseizoen voor de boeren is dan achter de rug en de boeren denken dan na over nieuwe investeringen. Hier in Stiens zitten we precies op de grens tussen akkerbouw en veeteelt. Door deze strategische ligging is Stiens dus een goede vestigingsplaats voor ons familiebedrijf!"

Op de foto laat Renze Broekens zijn nieuwste aanwinst aan burgemeester Joop Boertjens zien.

---