Vereniging Milieudefensie


Vrijstelling fijnstofnorm Nederland ten einde

Amsterdam, 14 juni 2011 - De vrijstelling die Nederland tot nu had van de Europese richtlijn Luchtkwaliteit is verlopen. Vanaf 11 juni mag het daggemiddelde van de fijnstofconcentratie niet hoger zijn dan 50 µg/m³. Milieudefensie vreest voor overschrijding van de fijnstofwetgeving met als gevolg hoge Europese boetes. Komende donderdag bespreekt de Tweede Kamer de gevolgen van het verlopen van de vrijstelling.

Elke Europese lidstaat mag 35 dagen per jaar de norm overschrijden. Vanwege de verleende vrijstelling aan Nederland mocht de fijnstofconcentratie tot 11 juni gemiddeld maximaal 75 µg/m³ per dag zijn. Maar zelfs die hoge gemiddelde dagconcentratie is al op diverse plekken 9 keer overschreden. Dat betekent dat in de tweede helft van dit jaar op die plekken nog maar 26 overschrijdingsdagen zijn toegestaan.

'Gezien het beeld van de eerste vijf maanden van dit jaar verwachten wij dat Nederland nog in 2011 de Europese wetgeving over Luchtkwaliteit overtreedt en daarmee de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden onveranderd slecht blijft', aldus campagneleider Verkeer Willem Verhaak.

Juridische procedure Zodra evident is dat Nederland de norm zal overschrijden, start Milieudefensie een juridische procedure tegen de Nederlandse Staat. 'Op die manier hopen we dat het kabinet alsnog aanvullende maatregelen treft om de uitstoot van fijnstof door het verkeer zo snel mogelijk te verlagen', aldus Verhaak.

De vrijstelling van de fijnstofnorm is Nederland drie jaar geleden gegund op voorwaarde dat een maatregelenpakket zou worden uitgevoerd om de uitstoot te reduceren. Van deze maatregelen, gevat in het zogeheten Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL), is tot op heden weinig uitgevoerd. Milieudefensie roept het kabinet op per direct de bewezen effectieve maatregelen in te zetten, zoals de uitbreiding van milieuzones en snelheidsverlagingen op (stedelijke) snelwegen. Ook moet er een einde komen aan het onbeperkt faciliteren van het auto- en vrachtverkeer.

Minister Schultz gaf onlangs in een brief aan het parlement aan dat de uitstoot van fijnstof de afgelopen 20 jaar fors is gedaald. De laatste 10 jaar is die daling echter marginaal, omdat het 'laaghangend fruit' al is geplukt. De daling is vooral bereikt door de maatregelen van de industrie (zie grafiek bijlage). Daardoor heeft het verkeer op dit moment het grootste aandeel in de uitstoot van fijnstof. Juist die uitstoot is de laatste jaren nauwelijks gedaald. Auto's worden weliswaar steeds schoner, maar tegelijkertijd is er een forse toename van het aandeel vieze dieselkilometers en een toename van het totale autoverkeer.

Fijnstof kan al in relatief lage concentraties klachten veroorzaken. De kleine zwevende deeltjes komen bij inademing in de longen terecht. In Nederland overlijden jaarlijks enige duizenden mensen eerder aan de gevolgen van blootstelling aan fijnstof.
* © Milieudefensie 2011
* english

* over ons

* vacatures
* contact


* footer_logo_31x49
* footer_logo_60x43
* footer_logo_38x43