Talis


Zelfstandig wonen met autisme

Woningcorporatie Talis en Stichting Autitude Levensloop hebben een belangrijke stap gezet om prettig zelfstandig wonen te bevorderen voor mensen met autisme.

Er is een intentieovereenkomst getekend voor samenwerking tussen beide organisaties.

Autitude is een organisatie voor advisering en begeleiding van mensen met autisme. Zij leren bij deze organisatie met hun beperkingen om te gaan in hun dagelijks leven. Het doel: maximale zelfstandigheid. Daarbij is een geschikte woning van groot belang. Talis biedt graag een steun in de rug door op zoek te gaan naar nieuwe woonruimtes voor circa tien cliënten van Autitude. Het gaat om huisvesting in woonwijken. De ervaring leert dat mensen met autisme prettig zelfstandig wonen in wijken waar relatief veel ouderen wonen. Deze doelgroepen hebben eenzelfde, rustige leefritme en ouderen nemen bijvoorbeeld de tijd om een praatje te maken met de buren. Een gedeelde ontmoetingsruimte is voor beide doelgroepen erg fijn. Bovendien wonen ouderen over het algemeen buurten waar het rustig wonen is, met voorzieningen zoals winkels dicht bij huis.

De woonruimte die Talis wil aanbieden, betreft zelfstandige appartementen met slaapkamer. De bewoners krijgen een keer per week individuele begeleiding. Het eerste jaar staat het huurcontract op naam van Autitude, daarna wordt de bewoner zelf huurder.