Gemeente Urk

Persberichten

Vrijwilligersprijs 2011 voor Commissie Urkerdag

Wethouder Geert Post reikt cheque uit aan Commissie Urkerdag

Zaterdag 11 juni aanstaande reikt wethouder van cultuur Geert Post in de trouwzaal van Museum "Het Oude Raadhuis" de Vrijwilligersprijs 2011 uit aan de Commissie Urkerdag. Zij hebben volgens de jury een belangrijke en aantoonbare bijdrage geleverd aan de lokale samenleving. De Vrijwilligersprijs, bestaande uit EUR 1000,-, wordt voor de derde keer als blijk van waardering uitgereikt in de gemeente Urk. Elk jaar wordt op basis van een wisselend thema een winnaar gekozen. Dit jaar was het thema voor de prijs Cultuur, Educatie en Creativiteit.

Uitstraling binnen en buiten Urk

De jury bestaat uit wethouder Geert Post, ondernemer van het jaar Frans de Jong, Co van Slooten, prijswinnaar Vrijwilligersprijs 2010 en Betty Baak, winnaar van de Erepenning 2011. Zij hebben uit de inzendingen van de Urker bevolking de Commissie Urkerdag als winnaar gekozen. De commissie past heel goed binnen het bovenstaande thema van dit jaar. Ook was de jury van mening dat ze een geweldige uitstraling hebben, zowel binnen Urk als ver daarbuiten. De leden van de commissie Urkerdag bestaan momenteel uit Betty Weerstand, Willy Bakker, Joke Kramer, Hendrik de Vries en Lub Bakker. De commissie Urkerdag is sinds 1988 onderdeel van de Stichting Buurtwerk Urk en wordt van daaruit ondersteund. Daarnaast zijn vele medewerkers en vrijwilligers actief. De jury is van mening dat het heel bijzonder is dat de commissie de Urkerdag al meer dan 25 jaar tot een begrip op Urk maakt. Hun inzet is van grote waarde voor de Urker geschiedenis, cultuur en traditie. De cultuur en het erfgoed, en dan met name de klederdracht blijft op deze manier ook voor volgende generaties levend. Hun activiteiten worden gewaardeerd omdat zij zonder geld en met veel vrijwilligers jaarlijks een succesvolle feestdag vol traditie organiseren van, voor en door Urkers.

Doel

Het doel van de prijs is het erkennen van het belang en het stimuleren van het vrijwilligerswerk door organisaties, instellingen, groepen en projecten op Urk. Bij vrijwilligerswerk gaat het om een initiatief van burgers of professionele instellingen waarbij iedereen onbetaald en vrijwillig meewerkt aan activiteiten ten gunste van Urk op sportief, sociaal, christelijk of cultureel gebied. De gemeente riep alle inwoners van Urk op om een organisatie of groep die in aanmerking kwam voor de prijs door te geven aan de gemeente. Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan de Jan en Co van Slooten van Stichting JOW en in 2009 kreeg Stichting "Doe een wens" de prijs.