D66

dinsdag 14 juni 2011

Turkey Votes uitslagenavond

12 juni 2011, Amsterdam - Het was niet de vraag óf de AK Partij van zittend premier Erdogan de Turkse parlementsverkiezingen zou winnen, maar met hoeveel zetels. Dat de regeringspartij de helft van de zetels in het parlement won, en daardoor coalitiepartners nodig zal hebben voor de beloofde grondwetsherziening stemde de meeste deelnemers aan de verkiezingsavond optimistisch.

In een volle Sugar Factory volgden ruim 300 mensen de verkiezingsuitslagen in Turkije. Tussenstanden werden afgewisseld met Turkse muziek, video-impressies gemaakt in Istanbul door Route 66, overzichten van wat er gebeurde op sociale media, Skype-interviews met Turkse politieke commentatoren en een debat tussen Nederlandse politici van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

De inbreng van Marietje Schaake, Europarlementarier voor D66 en Han ten Broeke, parlementarier voor de VVD voerde het verschil van inzicht tussen beide partijen inzake Turkse toetreding tot de EU terug op de analogie van de spreekwoordelijke `carrots & sticks `: waar Mw. Schaake de noodzaak van het geven van Europese prikkels door het nakomen van gemaakte afspraken bepleitte om druk op Turkse hervormingen te houden (de carrot ), legde Dhr. Ten Broeke de nadruk op het economisch potentieel van Turkije - als buitenboordmotor voor Europa nu we de wind economisch minder in de zeilen hebben -, welke ook middels andere vormen van samenwerking kan worden georganiseerd als Turkije niet snel aan de toetredingscriteria voldoet (de stick ).

De verkiezingsuitslag in Turkije laat zien dat er vier partijen zijn die de kiesdrempel hebben gehaald en derhalve vertegenwoordigd zullen zijn in het parlement van 550 zetels: AKP, CHP, BDP en MHP. De AKP, regeert sinds acht jaar en haalde 50% van de stemmen. De partij is conservatief-rechts van koers en onder leiding van Premier Erdogan heeft het land veel hervormingen doorgevoerd en heeft een sterke internationale orientatie. De BDP is de Koerdische partij, die pleit voor rechten van Koerden. BDP deed mee aan de verkiezingen via onafhankelijke kandidaten, zij hebben hun zetelaantal fors verhoogd van 21 naar 35 zetels. De CHP is de grootste oppositiepartij, en hebben een sociaal-democratische koers, sinds een jaar hebben ze een nieuwe leider, Kemal Kilicdaroglu, zij behaalden 26% van de zetels in het parlement. De MHP, ten slotte is de tweede oppositiepartij, en vaart een sterk Turks-nationalistische koers. Ook MHP slaagde er in de hoge kiesdrempel van 10% te passeren en kwamen uit op 13%, een verlies van
1%.

De zaalstemming in de Sugar Factory verschilde behoorlijk van de uitslag in Turkije, in deze Amsterdamse peiling eindigde de CHP namelijk als grootste partij!

OVER Stichting IDI:

De avond werd georganiseerd door het Turkije Instituut, in samenwerking met o.a. Stichting IDI, welke is gelieerd aan D66 en liberaal-democratische bewegingen en de Liberale partij in Turkije ondersteunt. Ondanks dat D66 niet direct een (grote) zusterpartij heeft in het gepolariseerde Turkse partijlandschap welke de kiesdrempel van 10% kan halen steunt Stichting IDI met behulp van MATRA-financiering de ontwikkeling van sociaal-liberaal gedachtengoed en bewegingen in Turkije door middel van uitwisseling, publicaties, training en het bieden van Nederlandse en Europese contacten en een neutraal platform voor gesprek.

Luister ook naar het NOS verslag van de avond in de Sugar Factory op: http://nos.nl/audio/247943-nederlandse-turken-volgden-verkiezingen-turk ije.html

Verslaglegging door Marieke van Doorn, Bestuurslid IDI